torstai 22. maaliskuuta 2012

Lintukatsaus Naruskan keväästä.

Saattaa olla Ukalta rohkea veto puhua Naruskan keväästä. Tälle vuodelle keväisiä päiviä ja muita merkkejä kevään tulemisesta on nimittäin vähänlaisesti. Plussakelipäivät taitavat tilastoista tarkemmin katsomatta sopia yhden käden sormiin. Sen verran kuitenkin on aurinkoa näyttänyt, että hyvää se totisemman talven jälkeen täällä teki.

Kaksi muuttolinnuiksi luokiteltavaa lintua on tällä kartanolla nähty. Ukka näki viime lauantaina yksinäisen joutsenen lentävän Tukikohdan pihapiirin yli. Suunta oli vakaasti pohjoista kohti. Ilmavanassa ei toista joutsenta näkynyt, eikä tarkempaa tietoa ole, mikä yksinäinen tiedustelija oli kyseessä. Useimmiten joutsenet saapuvat pereittain. Tämä yksinäinen saattoi olla vielä poikamies tai tyttönen lajissaan, tiedäppäs häntä.

Toinen muuttaja linturintamalla oli lintulaudalla pari päivää sitten. Se oli viherpeippo, jonka Mummu ja Ukka tunnistivat satavarmasti ilman lintukirjaakin. Peipponen näytti nokkaansa vai yhden ainoan kerran, eikä sitä ole jäläkiin näkynyt. Siinäpä näkemämme muuttolinnut on lueteltu.

Tänä aamuna makuuhuoneen ikkunasta näyttäytyi aamuhämärissä komia lentävä tokka teeriä. Niistä ei tontille pysähtynyt Rihlan häkin taakse perämetsään kuin puolenkymmentä. Loput, noin 50-60 kappaletta pikalasekennalla, jatkoivat länttä kohti, eli oikiaan suuntaan.

Talvi kiristi tänään otettaan. Sitä se oikeastaan on tehnyt jo useamman lähivuorokauden ajan taaksepäin, koska yöt ovat olleet parinkymmenen asteen pakkasen kourissa ja päivätkään eivät ole kunnolla plussalle ehtineet. Sääkäppyrät menevät viime päivien osalta isoa aaltoa ylös ja alas.

Oma säätieteilijämme Täplä on edelleen parkissa pihapiirissämme. Ukka näki sen tänään yrittävän muina miehinä hangen kantokykyä, mutta eipä se vielä kantanut. Monena keväänä taaksepäin Täplä on häippäissyt omille kesälomilleen luppokuusikkojen kautta hankia pitkin, mutta nyt se edelleen pysyy rehusäkin ja jäkälävaraston lähellä. Ukka tekisi porona ihan samoin, kun eväs tässä on löysässä.

Poronkuseman määrittelykin menee kohta uusiksi, koska niitä oikeasti alkaa olla näkyvillä noin metrin välein tässä pihapiirissä. Normiväli on kymmenen kilometriä tai sinne päin.

Täplän turkki on edelleen talvikunnossa. Iltapäivällä tänään täällä alkoi kova lumisade. Porotuksen selän päälle satanut lumi ei siitä sula tietenkään pois, koska talvikarva eristää lämmön molempiin suuntiin. Illanhämärissä oleva kuva kertoo hyvin sen, että vielä on aamua iltaa sininen hetki täällä Naruskalla. Ehkä se illasta on vielä aamuakin voimakkaampi. Mutta kauaa ei, koska kevätpäivän tasauspäivä on ohitettu, eikä kesän voitolle kukaan kohta mahda mitään.


Tukikohasta lisää muuttolintuja ja muita kevään merkkejä odotellen tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti