maanantai 26. maaliskuuta 2012

Rohkea rokan syö.

Äkkiä ajatellen on kovahko juttu, että Kauko-Idästä lämpimästä talvettomasta maasta tullaan ensimmäistä kertaa Suomeen talvella. Sitten tullaan samantien paikkaan, missä talvi on lumisinta mahdollista sorttia, eli Naruskalle. Sekään ei vielä riitä, vaan pitää päästä vielä paksumpiin hankiin Tuntsalle, vaikka aikuiseksi asti on satuttu elämään niin, ettei suksia ole edes livenä nähty, puhumattakaan että niitä olisi käytetty jalassa.

Rohkeudesta ja uskonpuutteesta ei näitä neljää ulkomaalaista opiskelijanuorta voida syyttää, koska yhden päivän hiihtoharjoittelun jälkeen ei muuta kuin viikon muonat rinkkaan, rinkat selkään, ahkiot vetoon ja kairaan.

Yhteensä näitä rohkeita on kahdeksan. Heistä kaksi toki on kokeneita kairan kulkijoita, mutta oma haasteensa on lähteä muutamaa kymmentä kilometriä umpista pitkin ennakkosuunnitelman mukaisesti kiertämään kuuden ensikertalaisen kanssa. Tai ehkä nämä kaksi muuta suomalaista oppaiden lisäksi sentään ovat lunta nähneet ja siihen tottuneet, eikä hiihtäminenkään aivan vierasta ole.

Ukka nakkasi hiihtopoppoon heidän kartalta osoittamaansa paikkaan Aitatsivaaran pohjoispuolelle. Lieventävä asianhaara paljastui lähtöpaikalla, kun entistä käytöstä jo poistettua UKK-reittiä pitkin oli talven aikana joku ajanut ainakin alkupäästä moottorikelkalla. Polanteesta oli tälle porukalle ilmeistä hyötyä, koska hangenkanto umpisella antaa edelleen odotella itseään.

Hyvin oli pikakurssi maastovälineistä porukkaan purrut, koska kymmenen minuutin päästä autosta nousemisesta jotos oli jo sadan metrin päässä autolta. Suuntana oli Sorsatunturi, eikä kenelläkään ollut itku ihan lähelläkään. Päinvastoin, naurussa suin peräkärryä myöten.


Tutkaillaanpa kahdeksikon ilmeitä ja tuntemuksia tulevana lauantaina, jolloin heillä on paluupäivä Tukikohtaan. Poronkäristys on tilauksessa. Kokeilisikohan Ukka tieteellisestä mielenkiinnosta alkukeitoksi trangialla keitettyä lihalientä, jossa sattumina on vaikka tonnikalapaloja ja makarooninpätkiä.

Tukikohasta ruokalistasuunnittelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti