tiistai 27. maaliskuuta 2012

Tie auki Tuntsataivasta myöten...

Erämaa, erämaa erämaa, laulaa joku jätkä jossain kertsissä, kuten nykyään kuulee sanottavan noissa laulukilpailuissa. Oikea erämaa on nyt saavutettavissa poikkeuksellisen hyvin. Ei nimittäin ole ihan jokavuotista herkkua se, että Tuntsan kairaan pääsee herraskaisesti ajaa köröttelemään millä tahansa ihan tavallisella henkilöautolla. Keskellä lumisinta talvea...

Eipä olisi pöllömpi ajatus kenen tahansa nyt käytellä tilaisuutta hyväkseen, jos ei ennestään ole nähnyt talven kourissa olevaa erämaata. Ukka voi suositella sekä Tuntsan tietä että sen maisemia, jos ei ole ennen tullut käytyä. Päivän, tai puolikkaankin jos varaa aikaa, niin hyvin ehtii päräyttämään Tuntsajoen sillalla mutkin vaikkapa Sallasta. Ukka heitti Naruskalta siellä sillankorvassa mutkin reipaassa kahdessa tunnissa. Piti hakaista pari miestä kairasta Naruskan saunan lämpöön ja valmiiseen ruokapöytään. Viikon aikana miehet olivat tehneet jälkiä suksipelissä rapiat 100 kilometriä. Pannappa siihen äkkinäinen.

Hakureissulla Ukka näpsi muutaman houkutuskuvan todisteeksi siitä, että tiejuttu ei ole aprillipilan etiäinen, vaikka huhtikuun ykkönen ei kaukana olekaan. Tuntsalta nämä kuvat on. Pirunkirkolla ei ollut kirkonmenoja meneillään, eikä tietoja lähiaikojen menoista ainakaan tienlaitaan ilmoitettu. Saihoseljän päälle oli joku ruotaissut närekasan, joten kasan lähialueella oli motokirves käynyt. Niin, ja otinpa kuvan myös yhdestä pienestä männystä, jonka oksat olivat lähes väärällään uusia käpyjä. Niitä joutaisi joku henkensä pitimiksi vaikka keräilemään, kun tiekin keruun pelipaikoille on auki.

Siltakuvat ovat Tuntsajoen sillalta. Yhdessä kuvassa näkyy vain taivasta, mutta tarkempi syynäys paljastaa, ettei kuvassa ole kärpäsenpaskaa, vaan kotka siinä liitelee Tuntsaa tarkkailemassa Räntselmäojan yläpuolella.

Tukikohasta seuraavien hakureissujen odottelemisiin tähän.

P.S. Ukka laittaa tähän varmemmaksi vakuudeksi  H.Isorannan paremmalla kameralla ottamat kuvat Tuntsalla havaitusta ISOSTA linnusta. Maakotka on aivan ilmeisesti kyseessä, mutta lintuasiantuntijat vahvistanevat havainnon oikeellisuden.3 kommenttia:

 1. Hiihtäjät kiittää Naruskan Ukkaa hyvistä majoitus-, ruoka- ja kuljetuspalveluista.
  Sähköpostiin laitettiin kuva tuosta ISOSTA linnusta, voipi laittaa vaikka tänne blogiin näkösälle.

  VastaaPoista
 2. Tukikohta kiittää. Ukan pitää ostaa laadukkaampi pikkukamera, jolla harvinaisuudet saadaan purkkiin kauempaakin.

  Onneksi teillä jäi vielä muutama neliökilometri Tuntsaa hiihtämättä, joten saatamme tavata vielä...

  VastaaPoista
 3. Kyllä tuostakin otoksesta jo selvästi näkee, että kyseessä on nuori maakotka. Upea lintu!

  VastaaPoista