tiistai 20. maaliskuuta 2012

Tietoliikennekatsaus Naruskalta.

Tieto lisää tuskaa. Eikös sitä niin ruukata sanua? Enempi täällä Naruskalla vuosien saatoissa on tuskaa tuottanut kuiten se, ettei kuso ole kulukenu. Vaan nyt kulukee. Sitä tulee kohta ikkunoista ja ovista, porataan seinistä läpi ja talojen sisällä jaellaan mitä kummemmilla vermeillä. Ja valo menee nykyään maan alla, vaikka se lisääntyy luontojaan tuolla ulkukonakin.  Ja kuso kulukee valon nopeuvella, jos on markkinamiehiä uskomista.

Nyt net kävivät täällä Tukikohassakin kertomassa lähemmin, mitä viimo vuonna kesällä tuohon maantien laitaan kahella kaivurilla laittovat. Sitä se oli, mistä huhuttiinkin. Valo se maan povessa mustassa johossa mennee,Soneramies kertoili liperit kaulasa, että sitä valokaapelin päätä saa ostaa tieltä torppaan. Tuuaan semmoset letkunpäät, että kyllä lähtee. Rahat tililtä lähtee nettipankin kautta sata megapittiä sekunnissa. Siinä ei €uro kauaa kilika, kun jo löytyy toisilta tileiltä ja eri miesten taskuista.

Asiaan. Valokuituliittymän saa Naruskalla ostaa torppaan kuin torppaan liittymismaksulla 1990 €uroa. Siihen hintaan sisältyvät kaikki mahdolliset asiaan liittyvät jutut, eli talokaapeli, kaivuutyöt, tarvittavat kaapit ja sisäyhteyksiäkin malliksi niin, että tietokonehärpäkettä voi alkaa liittämään valonnopeuteen. Ei ne maksut sitten jatkossa ihan tuohon liittymähintaan pysähtele, vaan normiliittymä, mitä näihin yhteyksiin kannattaa liittää, makselee noin 39 €uroa kuukaudessa. Näillä hinnoilla asiat etenevät, jos torppa sijaitsee 100 metriä runkolinjasta, kuten esimerkiksi Tukikohta sattuu sijaitsemaan.

Runkolinjan lähialueella oleviin vaikkapa Naruskajoen länsipuolella sijaitseviin sähköistettyihin mökkeihin liittymäjohtoja tuodaan sähköpylväiden kautta. Liittymähinnat liikkunevat samoissa rahoissa, mitä täällä runkolinjaa lähempänäkin, mutta lopullisen hinnan saa tietoonsa, kun asiassa neuvottelee muutaman Veli-Erkki Heikkilän kanssa, joka toimii tässä asiassa asiamiehenä. Hän ottelee kaikkiin Naruskan kylän asukkaisiin ja mökkiläisiinkin yhteyttä, jotta sopimuksia saadaan kesään mennessä solmittua mahdollisimman monta. Keväällä sovitut kaupat ovat nopeina yhteyksinä käytössä ilmeisesti viimeistään syyskuun loppuun mennessä, tai sitä aiemmin.

Yleistietoutta ja täsmätietoa myös saa tästä linkistä:
http://www.laajakaistaakyliin.fi/rakentamisessa-mukana/sallan-hankkeet.php

Näistä tietolähteistä tietoja voi yritellä kaivaa. Todennäköistä on, että posti tuo valokaapelin vaikutuspiirissä oleville talouksille lisäinfoa. Jos ei tuo, niin sitten pitää ottaa yhteyttä vaikkapa tuohon mainittuun Veli-Erkkiin. Tietoa asiasta on saatavissa myös Laajakaistaa kyliin hankkeen projektipäälikkö Jussi Rantamolta, jonka yhteystiedot löytyvät yllä olevasta linkistä.

Ukka suunnittelee kaivavansa talolittymän kaapelinaveron itse. Suvussa on nimittäin ilimetty ammattimies kaivuuhommissa. Hänen yhteystietonsa saa Ukalta.


Tukikohasta kaivinkonetta oottelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti