sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Tältä suvelta näkemiin Politima-aavalle.

Puolenkymmentä reissua riitti Politimajängän aukeille osille suuntautuneita hillareissuja. Hyvää hillaa kertyi Mummelille ja Ukalle yhteensä 70 kiloa, joka on moneen vuoteen Naruskalta meille tosi hyvä hillasaalis.

Pari asiakastamme oli matkassa parina päivänä ja yhtenä päivänä suolla liikkui yksi paikallinen pariskunta. Ei siis mitään tungosta niille ehkä puolellekymmenelle hehtaarille, joilla hilla tässä satojen hehtaarien jängällä oli onnistunut.

Kohta on Naruskan avojänkien hillojen aika ohitse. Osa alkaa mennä näinä päivinä ylikypsään kuntoon. Seuraavaksi aletaan odotella näillä korkeuksilla korpihillan kypsymistä. Se on taas oma juttunsa ja etsiskelyn paikka.

Avosuon poiminta siirtyy pikkuhiljaa Naruskaa pohjoisemmaksi, eli tässä selkosessa Värriön ja Tuntsan kairoihin. Sata kilometriähän on hillan kypsymisessä noin viikon pätkä ajallisesti.



Oheisista kuvista voi päätellä, minkälaisilla avojängillä hillaa on täältä löydettävissä. Hillat ovat juoteilla mättäissä ja juottien välissä on pääasiassa rahkasammalpitoista märkää olisiko se rimpeä, joka välillä kestää kävellä juotilta toiselle, välillä ei.

Kuntoa jängällä jonkin verran kysytään, mutta rauhallisella tahdilla Mummelin ja Ukan päiväkävelyt Politimalla ovat olleet luokkaa 5-7 kilometriä per päivä. Ja siitä pari kilometriä suuntaansa kovaa maata.

Muuallakin Naruskalla on hillaa, vaikka Tukikohdasta ei takapihaa kauempana hillareisuilla olekaan käyty. Osoituksena muistakin hillapaikoista Ukka neuvoi eilen ehtoolla kolmelle karjalaismiehelle Poltima-aavan kanssa saman tyyppisen jängän Karhutunturin alta. Nämä raavaat ikämiehet kävivät Ukan lainakartalla kiertämässä viitisen tuntia jängällä ohjeen mukaisesti. Karttaa palauttaessaan kolmikko oli hymyssä suin, kun kaikilla oli kotiin vietäväksi puolenkymmentä kiloa hyvää hillaa. Neuvotuille ja neuvojalle hyvä mieli...

Tukikohasta lähipäivät saalista jalostelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti