maanantai 18. heinäkuuta 2016

Moilasperätrombin jäljiltä paljonlaisesti puuta nurin.

Ei ole tullut liikuttua Sallan yhteismetsän alueella pidempään aikaan. Tänään kuitenkin suunnistelimme sille suunnalle Karhutunturin entisen rajavartioaseman luota Saukkojärven suuntaan johtavalle tielle ja edelleen Nilitunturin haaralle.

Sielläpä olivat siemenpuuasemaan yhteismetsän hakkuualueelle jätetyt petäjät joutuneet trombin pyörteisiin ja kunnolla. Isoja petäjiä oli kaatunut pitkin ja poikin niin, että muutamakin puu oli kaatunut estämään metsäautoteille ajelua, mutta onneksi niitä oli käyty sen verran raivaamassa, että päästiin muutamaa jänkää tutkailemaan.

Osa puista oli kaatunut juurineen ja osa oli katkennut rungostaan poikki muutaman metrin korkeudelta. Poveria on siis tuulella täytynyt olla muutaman kymmenen hehtaarin alueella. Ei onneksi laajemmalla.


Tämä syöksyvirtausvahinkoalue syntyi vajaat pari viikkoa sitten. Tukikohta säästyi tuulilta ja tuiverruksilta, vaikka vahinkoalue on vain kymmenen kilometrin päässä. Tapahtumapäivähän oli se vesikatkospäivä koko vesiosuuskunnan jakelualueella 5.7.2016, kun muutama trombipuista kaatuili sähkölinjoille katkaisten muutamaksi tunniksi vesiosuuskunnan pumppuaseman sähköt.

Tukikohasta seuraavia ukkosvahinkoja ei toivomisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti