sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Mustikka pukkaa uutta vartta Naruskalla.

Mummeli kävi avaustutkimusreissun mustikkarinteessä Politimavaarassa. Outoon ilmiöön siellä törmäsi hän, kun mustikka oli isommalla alueella alkanut pukkaamaan itselleen uutta vartta. Ei kuitenkaan vielä uutta kukkaa, vaan pelkkää vartta.

Mustikan kypsyystilanne täällä Naruskan kylän korkeudella ei ole lähelläkään poimuripoimintaa. Samassa varvussa on sekä kohtuullisen kypsää mustikkaa että aivan vihreän raakaa.


Hillasesonki jatkuu, mutta Tukikohtaan ei talonväki ole muutamaan päivään uusia hillasaaliita kantanut. Syykin on selvä, eli helteellä ei hillanpoiminta varsinkaan Ukalle maistu. Sadasta kilosta puuttuu vielä 11 kiloa, joka kuitenkin aiotaan vielä käydä jostain ruotasemassa, kunhan viilenisi.

Koko Lappi kipristelee helteen kourissa, vaikka Naruska ei tällä kertaa ole kymmenen kuumimman mittauspisteen joukossa. Sodankylä on lähin paikka esimerkiksi tältä pyhäpäivältä, missä lämpötila lähentelee kolmeakymmentä.

Hilla saa siis lämpösummaa siellä, missä ne eivät ole vielä poimintakunnossa. Mustikka kypsyy näillä keleillä varmaankin äkäisesti myös. Thaimaalaiset heiluttelevat viidenkympin valkoisia muoviämpäreitään toistaiseksi vielä hillasoilla. Saalistietoja ei Tukikohtaan ole heiltä kiirinyt.

Tukikohasta helleviikkoon valmistautumisiin tähän. Kotona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti