torstai 14. marraskuuta 2013

Koulujen ovet läpsähtelevät kiinni.

Tämä maaseudun rauha eikun lisääntyy. Ei kuulu muuta kuin yksi kerrallaan viimeisen oven sulkemisen aiheuttama vaimea läpsähdys torpan ja toiminnan lakkaamisen merkiksi.

Nyt läpsähtävät kiinni Sallan kolmen viimeisen kyläkoulun ovet. Pohjoisen Sallan ainoa koulu Kelloselässä, lännen Kursu ja etelän Hautajärvi eivät enää tulevan kevään jälkeen oviaan avaa.

Kovin moni ei usko, miten monta kyläkoulun ovea on Sallassa sulkeutunut sen jälkeen, kun nuo kolme viimeistä lakkaavat olemasta. Harvalta kulkijalta saa lähellekään oikean vastauksen, jos asiaa kysyy. Liian pieniä lukuja esitetään.

Ukan entisessä elämässä oli muuan syntyperäinen sallalainen virkaveli, jonka kertomaan kyläkoulujen lukumäärään voinee luottaa. Niitä on kaikkiaan ollut enimmillään peräti 46 kipaletta. Se on aika iso luku nollaa vastaan, joka nyt on toteutumassa. Ison luvun ymmärtää, kun muistaa Sallan suuren pinta-alan ja vanhan lakisääteisen pisimmän koulumatkan pituuden, joka oli viisi kilometriä. Se tarkoitti koulua syrjäkylillä noin joka kymmenes kilometri.

Ajat muuttuvat. Koulukyyditkin ovat nykyään viimeisen päälle, mutta onhan se varsinkin pienimmille koulukkaille päivittäisen koulumatkan pituus vaikkapa 50 kilometriä suuntaansa aika pitkä matka.

Omasta kokemuksesta omien lapsosten koulukyydeistä voi tässä vaiheessa muistella Kasperin alakouluajat. Hän kuljeskeli koulumatkansa toisesta luokasta lähtien Naruskalta Sallaan ja takaisin joka koulupäivä. Eikäpä tuo tuosta ollut liioin moksiskaan. Välillä saattoi ajella tosin linjurilla ylimääräisen mutkan Saijalla, jos nukkui Naruskantien risteyksen ja kylätaksin ohi. Aina kuitenkin koulumatkoiltaan kotiin viimein tuli milloin milläkin kyydillä.

Tuossapa varmemmaksi vakuudeksi uutislinkki YLEn sivuille:

http://yle.fi/uutiset/salla_sulkee_kaikki_kylakoulunsa/6934577

Tukikohasta, eli yhdestä vuonna 1992 lakkautetusta opinahjosta tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti