perjantai 19. huhtikuuta 2013

Suursäätila käännähti kunnon kevääksi.

EWN:n sääsivustolle taltioituu tuon sivuston ylläpitäjäguru Henkan ideoimana ja toteuttamana Ukankin sääaseman säätilakäyrää niin, ettei Ukan tarvitse huolehtia muusta kuin mittalaitteiston pyörimisestä ja säätietojen lähettämisestä. Tilastoinnin hoitavat viisaammat.

Kolmenkymmenen päivän lämpötilakäppyrää kun vilkaisee tästä päivästä taaksepäin, niin huomaa Naruskalla pitkään jatkuneen pakkasjakson kertaheitolla käännähtäneen plussalle. Viikkoon ei ole pakkasta öiseenkään aikaan ollut, vaan vuorokaudet ympäriinsä plussalla.

Viime yönä alkoi kesäiseltä kuulostava sade, jolla näyttäisi oleva maakunnallinen luonne. Se tietää äkäistä lumien sulamista täällä Lapissakin, kuten näyttää tapahtuvan etelämpänäkin. Sademäärä on Naruskalla ollut kuluneen vuorokauden aikana jo kymmenkunta milliä. Ja edelleen sataa, sataa ropisee.


Toivottavasti Tukikohdan tontille plussakelien myötä saapuneet muuttolinnut eivät ole arvioineet tuloaikaansa vikaan. Eilen nimittäin ilmestyivät isommalla joukolla jo peipposet, joten puolikuuta pitäisi olla suveen. Se ei vuorostaan tunnu oikein uskottavalta, kun niin tuoreessa muistissa taaksepäin on raikkaita talvipakkasia.

Mummelin ja Ukan rapian kolmenkymmenen vuoden asumishistorian aikana harvoin on mikään säämuutos sormia napsauttamalla kertaheitolla astunut voimaan, vaan äkkikäännökset ovat ottaneet takapakkia. Näin keväällä se on usein tarkoittanut takatalvea. Huhtikuun loppupuoli on täällä yleisemmin talvea kuin kevättä. Ja ei ainakaan kesää.

Sinistä viivaa saattaa olla vielä lämpökäyriin odoteltavissa, mutta se näkee, ken elää.

Tukikohasta lumen vajenemista tiirailemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti