tiistai 2. huhtikuuta 2013

Kirjosiipikäpylintu kävi moikkaamassa.

Lintukirjoja eilisellä päivällä selailematta arvelimme Kasperin ja Vävy-Samin kanssa, että takapihan lehtipuussa viserrellyt meille hieman outoääninen lintu olisi pikkukäpylintu. Sami näppäsi linnusta muutaman onnistuneen kuvan. Niiden perusteella lintukirjaan tänään vertailemalla tultiin Mummelin kanssa lopputulemaan, että tipi mitä suurimmalla todennäköisyydellä olikin Kirjosiipikäpylintu.

Kirjosiipikäpylintu ei Itä-Lapissa ole kovin harvinainen. Lintukirja kertoo sen olevan itäisen havumetsätaigan peruslajeja, joskin levinneisyytensä läntisillä äärirajoilla Metsä- ja Itä-Lapissa. Talviesiintyminen ei pitäisi olla kovinkaan tavallista, eli siinä mielessä Tukikohdan pihapiirissä aika harvinainen juttu. Ainakin ensimmäinen kerta viiteentoista vuoteen.

Näistä kuvista joku asian harrastaja voinee tarkistella havaintoa ammattimaisemmin silmin ja tiedoin.
Muuttolintuhavaintojakin Kasperi ja Kati tekivät juoksulenkillään pitkäperjantaina. Naruskajoen päällä lensi yksinäinen joutsen kohti pohjoista matalalla. Ilmeisesti se etsiskeli sulaa paikkaa joelta, koska järvien puronsuut ovat vielä tiukassa jäässä. Joellakaan ei sulapaikkoja ole löydettävissä kuin koskipaikoissa.

Kalenterin mukaan joutsenen näkeminen ei kovin aikaista ole, mutta talviolosuhteisiin nähden ajankohtaa voi pitää etuaikaisena.

Kevän merkkejä kuitenkin lintumaailmasta, vaikka niin kovin talvista vielä muutoin onkin.

Tukikohasta kiikaroimisiin tähän.

1 kommentti:

  1. Onneksi olkoon vain - tuollaisen minäkin haluaisin joskus nähdä! Lintuhavaintojärjestelmä Tiirassa näkyy olevan maaliskuulta kaksi havaintoa kirjosiivestä Sallassa.

    VastaaPoista