torstai 11. huhtikuuta 2013

Joko käännähti kevääksi...

Plussakelit kaiken muuttaa voivat. Eilinen päivä oli tämän kevään varsinaisesti ensimmäinen reippaasti plussalla käväissyt aurinkopaisteinen päivä. Ja heti näyttäisi tulevan toinen perään. Lämpötila on nimittäin jo nyt aamukymmeneltä nollassa. Ja lämpenee PeetBrosin arvion mukaisesti reippaan pari astetta tunnissa. Eilinen maksimilämpötila oli jo 3,1 astetta.

Kattolumet tietenkin tulevat alas millä hetkellä tahansa. Ainakin pihaporot ovat vaaravyöhykkeessä. Ne kun toljailevat tuossa ulko-oven läheisyydessä toiveikkaina siitä, että joku nakkaa niille Poroeloa, jäkälää tai molempia.

Talven jäljiltä putoilee ilmeisesti puutavararekoista lumikökköjä tien päälle. Naruskantiellä on Mummelin näppäämän valokuvan mukaisesti tiellä olevan esteen suhteen "venäjänmalli". Siellähän tiellä oleva este saa olla kierrettävänä vaikka sata vuotta. Niiden poistaminen ei kiinnosta ketään. Jäiset lumikököt sulavat juhannukseen mennessä täällä Suomen puolella. Siihen asti niitä ilmeisesti kierrellään, ellei sitten joku kokeile keulamuovien kestävyyttä ajamalla kökköön pahki.


On tässä Tukikohassa keskusteltu viime päivinä muutaman harvan hankihiihtelijän kanssa kairan kauneudesta ja hyvistä hiihtokeleistä. Eilen yksi pariskunta hiihteli päiväseltään Sorsatunturin päällä mutkin, eli kolmenkympin kevyen hiihtolenkin. Kovin iltasella saunan jälkeen ihmettelivät, etteivät olleet muita kulkijoita reissullaan nähneet kuin kaksi poroa.

Sinänsä harmi, että talven parhaat olosuhteet jäävät enimmäkseen käyttämättä. Etelämmän ihmiset tietenkin nauttivat lumiolosuhteista omilla reviireillään, eli lunta ei tarvitse lähteä Lappiin ihmettelemään. Naruskan solariumissa olisi nyt hyvä mahdollisuus kunnon päivetykseen, jos niin naamalleen haluaa.

Tänne on viikonlopuksi luvattu vesikeliä. Se vuorostaan saattaa tarkoittaa parhaimmillaan hankikelejä, jos öiset pakkaset pysyttelevät osinkaan voimissaan. Polanteet kestävät näillä näkymin hiihtelijöitä ja kelkkailijoita pienen lauhankin jälkeen, mutta jos välissä ei käytä kunnon pakkasta, niin saattavathan edessä olla kunnon räkäkelitkin, jolloin metsään on mentävä harkiten. Tai jätettävä menemättä.

Talven tiukka ote on kuitenkin kirpoamassa. Hyvä niinkin. Kaikki käy.

Tukikohasta kattolumienputoamisvaroitustaulujen kirjoittelemisiin tähän.


1 kommentti:

  1. Terveisiä täältä etelämpää, Salon seudulta. Vielä sitä hiihdellään täälläkin, vaikka taisi tämän aamun lenkki jäädä viimeiseksi tältä talvelta. Eilenaamulla mittari näytti 10 astetta, tänään vain 5:tä ja huomiseksi luvataan lämpimämpää. Kevät taitaakin tulla humahtaen koko Suomeen lähes yhtäaikaa.

    VastaaPoista