keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Nyt puhuu puikulanviljelijä.

Ukka hakaisi Rovaniemikeikalla paitsi Loimun, myös säkillisen Salmivaaran puikulaa. Kevyt koukkaus pääväylältä Salmivaaraan ja tutun kellarin ulko-oven kautta sinne kaikkein pyhimpään, eli puikulalaarien äärelle. Tavan mukaisesti oli tilattu säkki ovenpielessä ja, jottei totuus unohtuisi, myös pyydetty lasku säkkiin niitattuna.

Ukka hiukkasen ihmetteli laskunipun paksuutta, kun normaalisti laskutusasiat mahtuvat yhdelle aaneloselle. Nyt paperia oli suoranainen kasa, eli neljä arkkia. Pikavilkaisulla selvisi, että laskua löytyi vain yhdeltä paprulta. Loput arkit olivat painavaa asiaa. Perunasta tietty.

Haa. Ukka lueskeli dokumenttoja ajan kanssa Naruskalla sen jälkeen, kun Loimulle oli viritetty tuliterä Nikkomaasturi. Sen Ukka oli ostanut Loimun tietämättä Rovaniemen rismakaupasta. Pikkupojat kun saattavat tykätä kauko-ohjattavista pirsseistä. Niin nytkin. Paketti poltteli Loimun sylissä koko matkan ajan.

Ai niin, piti puhuman puikulasta. Arvasin hetikohta, että puikulanvijelijä ohjaili Ukkaa oikealle tielle potunsyönnissä. Tuli pottuja eilissä päivänä tilatessa paljastettua pottukauppiaalle, että nykyään vallitsee Naruskan Tukikohdassa laihdutuslinja, joka kieltää tai ainakin rajoittaa potunsyöntiä. Meitin kylälääkärihän kertaalleen viisasi Ukkaa sillä, että potulla ne jouluporsaatkin lihotetaan ennen uuniin laittoa.

Jostain oli puikulaguru kaivanut ihan päinvastaista tietämystä perunasta. Ydinasiat dokumenteissa ovat tutkimustulos: Peruna laskee verenpainetta ylipainoisilla.

Seuraava fakta: Laskelma, että perunaa syödään keskimäärin 60 kiloa vuodessa. Peruna on suurimmaksi osaksi vettä. Kuudenkymmenen kilon vuosiannoksesta tulee päiväannokseksi 165 grammaa, jonka kilokalorimäärä on 104 kcal. Se on vain 5 % päivittäisestä kalorinkulutuksesta.

Ja niin edelleen. Laitan aineiston lähisinä aikoina luettavaan tiedostomuotoon, niin saapi kukin lukea pahvit itse. Vaikka me Mummelin kanssa hiukan laihiksella ollaankin, niin ei me perunaa olla hyllytetty. Ja painot tulee kolisten alas, joten puikulaguru on oikeilla jäljillä.

Liitteenä puikulan malli. Yksi komia yksilö Mummelin kuvaamana. Siitä tänään ostetusta säkistä. Siitä jo keitettiin kattilallinen paistettujen kirjolohiviipaleiden kanssa. Ja syötiin. Loimu, Mummeli ja Ukka. Niin että ainakin Loimulla napa paukkuu vieläkin.


Tukikohasta potut pottuina tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti