lauantai 2. helmikuuta 2013

Helteinen tammikuu.

Tammikuu normaalisti kurittaa Naruskan kylää pakkasillaan, mutta toisin oli vuonna 2013. Ukan sääasemalla on purkissa neljän tammikuun säätilastot. Ne kertovat selkeää kieltään siitä, että nyt päättynyt tammikuu oli kolmesta viiteen asteeseen lämpimämpi, mitä aiemmat Ukan mittaamat. Keskilämpötila 2013 oli vaivaiset -10,7 astetta.

Plussan puolella ei mittari tammikuun aikana käväissyt, mutta läheltä liippasi. Sademääräksi Ukan sademittari tuolla piipun ilmahormissa katolla kertoo 40 milliä, joka tarkoittaa saman verran senttejä lunta. Sepä näkyy lumimittarissa aivan oikean suuntaisesti, koska lunta nyt on 74 senttiä. Ja se näkyy tietenkin Linko-Jarkon tilipussissa, vaikkakin on niin, että lukumäräisesti Jarkon ei monasti ole tarvinnut Tukikohdan pihan aurauksilla käydä, koska lunta on tullut isompina satseina kerralla.

Ukka puristeli hiukkasen sammakoita aamuyön tunteina tänä aamuna, kun ei maalla tullut uni silmään kaupunkiin kaivatessa. Isompi limanuljuski ryki siihen suuntaan, että jos oikein kuulin, ei amerikkalaisen sääfirman ennustamassa ennätyskylmässä helmikuussa ole mitään perää. Sammaa lauhaa lupaili toinenkin kurnuttaja, mutta ei siitä puheesta mitään selevää saanut. Saattaa kohta olla paistinpannutavaraa, kun ei enää ennustamaan pysty. Sinisenä naamaltaan ukan nyrkissä nyökkäili, kun onkisammakko haasteli.

Ukan puolesta tulukoon vaikka minkälaiset pakkaset. Kuivat halot jos vähiin käyvät, niin viikon sisällä on kuusamolainen pölökkyfirma luvannut rekkakuorman järiää koivua tuolta Naruskajoen toiselta puolelta tästä Tukikohtaa vastapäätä. Sieltä ei ole isoja rahtikuluja tähän kartanolle. Hätätilassa poltetaan märkää koivua, jonka aikanaan muuan poromies kehui olevan parasta polttopuuta. Siihen Ukka ei aivan usko, mutta lappilainen koivu kyllä hätätilassa tuoreenakin palaa ainakin kuivien seassa.

Pölökkyfirma lupaili lisäksi nuppirekkakuorman kuivaa närettä Ukan rantteelle heti, kun semmoista jostain hakkuupaikalta pinoihin ilmestyy. Sepä oliskin ilimituuma kerta viikossa lasauttaa kattilan sisukset kuumiksi ja koivutervat lähettää länsituulella sopivaan suuntaan itää kohti sinne merkiksi siitä, että täällä vielä asutaan. Vaikka kaupunkiin ikävä onkin.

Tukikohasta pitkävetokohteita fundeeraamisiin tähän. Viimo yönseutuna tilille jo lasahti eurolla näytön hinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti