tiistai 11. lokakuuta 2011

Lisää metsästettävää???

Kasperi oli eilen virkamatkalla Selkälän kylässä tuolla eteläisessä Sallassa. Selkälän kylä tunnetaan omista pikku erikoisuuksistaan, kuten kaikkikin Sallan kylät tavalla tai toisella. Ukka muistaa Selkälän kylän ainakin sellaisesta pikku erikoisuudesta, että muutamassa talossa siellä poltettiin takavuosina leivinuunissa puita noin seitsemän metrin mittaisina. Isäntä oli kantanut rangat pirttiin, jonka uunin edessä oli muutama metri vapaata tilaa. Ja eikun tulet uuniin. Rankakasan isäntä ruotaisi puolen tunnin välein syliinsä ja turkkasi läjää uuninpesän verran taas uuniin päin. Veto oli tietty rajua, kun lunkat olivat täysin auki, mutta eipä sitten tarvinnut joka toinen päivä nuohota, kun vetoa piisasi. Pikkukalikathan saattavat hyvävetoisesta uunista karata kesken kaiken hormiin, mutta seittemänmetrinen ei ihan joka mutkasta taivu. Tavan ei tiedetä Selkälän kylästä kovin laajalle alueelle ainakaan muualle Sallaan levinneen.

Kasperin työreissu liittyi tavalla tai toisella lampaisiin, joita Selkälän kylässä muutamalla lammastilalla kasvatetaan. Lampaankasvatus vuorostaan on takavuosina ollut Sallassa laajemmallekin levinnyt elanto, jota aikanaan alulle pani ilmeisen hyvä paimen valtiolaivamme ainakin pursimiehenä jonain ministerinä. Mies totteli nimeä Urpo Leppänen.

Olipahan Kasperi joutunut varsin oudosta syystä vetämään liinat kiinni Selkälän kylän pinnassa. Tielle oli tormannut pari kappaletta täkäläisiin oloihin hiukkasen oudomman näköistä elävää. Näkyjä poika ei tunnusta toistaiseksi näkevänsä, mutta pari kertaa oli äkkijarrutuksen syystä ollut silmiä hieraista, eikä vielä sittenkään ollut heti muistilokeroista löytynyt, mitä helevetin elukoita töllisteli keskellä tietä.

Varmemmaksi vakuudeksi kännykkäkamera napsahti, jotta tilanne saatiin dokumentoitua.


Siinäpä tutkikaa. Muualla maailmassa näistä varoitetaan liikennemerkillä, mutta Selkäläntielle ei toistaiseksi ole kyseistä merkkiä pystytetty. Syytä saattaisi olla. Jos näitä taivaalta alkaa tipahdella näinä tornadojen aikoina, niin koparakypärä saattaa olla ulkosalla liikkuessa tarpeen.

Tässä varmemmaksi vakuudeksi vielä toinenkin kuva, että elikot tunnistaa myös takuapäin...Selevistä päin Tukikohasta toistaiseksi tähän.

3 kommenttia:

  1. Dalton-alpakan sukulaisia varmaankin. Onkohan noiden rokotukset kunnossa.

    VastaaPoista
  2. Tuli heti mieleen Saunalahden mainos. Sallassa tuo vain on todellista.

    VastaaPoista
  3. Olo oli kieltämättä hetken kuin olis ollu Saunalahden mainoksessa. :D

    VastaaPoista