sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Kuvia kokemassa...

Kaikkihan houkutuslinnun tietävät. Niitä käytellään tosielämässä niin kovin monessa tilanteessa ja paikassa. Täällä Naruskalla niitä ei kuitenkaan käytetä kadunkulmissa. Eivätkä Naruskan houkutuslinnut ole "niitä" houkutuslintuja. Naruskan houkutuslinnut ovat "niitä" houkutuslintuja, joilla voidaan myötävaikuttaa lintupadan sisältöön.

Tässä Tukikohdan lähitienoolla on ikiaikainen teerien kuhertelupaikka. Sieltä kantautuu keväisin aamukylmästen aikoihin teerien kevätsoitto. Se on eräänlaista musiikkia korville. Parempaa kuin rokkiräminä. Sinne teeret hakeutuvat näin syksyisin syyssoittoonsa. Siis soitimelle. Ne kait saavat syttöjä syksysoitolleen porojen Rykimästä. Rykimähän vuorostaan ei ole mitään yskimiseen liittyvää, vaan siinä tanner tömäjää ja aitaa kaatuu, kun porohirvaat temmeltävät suvunjatkamispuuhissaan. Jovain, mikäpä ettei kerran vuodessa maistuisi...

Ai niin, teeristä piti kirjoittamani. Kasperi on tänä syksynä virittänyt muutaman kerran tekrien päänmenoksi kuvia pitkin mettiä. Ja pitkin vanhoja heinäniittuja, kuten paikallisesti niittyjä kutsutaan. Sinne näkyville paikoille laitellaan kuvia kuvien mukaisesti.Nämä tekrikuvat on valmistettu semmoisesta aineesta, josta muille tehdään retkipatjoja. Ja net on maalatut ihan saman näköisiksi kuin oikeatkin tekrit. Ampumahollille metsästäjän on rakennettava jonkunlainen näkösuoja, joka kuitenkaan ei saa haitata ampumista silloin, kun houkutuslinnut alkavat vetää puoleensa eläviä tekriä. Ne saattavat tehdä pelkkiä nopeita ylilentoja kuvien lähitienoissa, jolloin niitä voidaan ampua haulikolla. Puihin istuskelemaan lentäneet tekrit voidaan vuorostaan ottaa kiväärin ristikolle.


Tänä aamuna jo hyvissä ajoin ennen kirkkokomentoa Kasperi ja Mummu kävivät kokemassa tekrikuvia. Mummu oli varustautunut kameran kanssa ja Kasperi tietty asianmukaisesti torrakoiden kanssa. Tähystyssuuntana oli sattumalta itä, kun nyt ei ollut auringonpaisteinen aamu, vaan pilivipouta.


Silloin suhahti. Pamahti. Ja napsahti. Kaikki suunnilleen samalla sekunnilla. Kamera pysähtyi napsahduksella teeren päättäneeksi hauliosumakuvaksi, kun pamauksella Kasperin haulikko lausui kuolemantuomion. Täysosuma molemmilta.

Yhteen teeripaistiin parivaljakko päätti metsästysretken. Pyyntipaikalla näkemiensä tekrien kokonaismääräksi tämän aamun pyyntisessiolla tämä pyyntiseurue laski yli viisikymmentä yksilöä, joten yhden teeren poimiminen tästä joukosta on luokkaa parisen prosenttia. Riittävä prosentti sekä saaliille että saalistajille.

Tukohdasta tekrikuulumisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti