maanantai 17. lokakuuta 2011

Aika ruostuttaa niitit.

Kävimme lokakuisen sunnuntaipäivän ratoksi eilen Kallelan mökillä. Kesän ja syksyn sesonkien jälkeen oli aika käydä tarkistamassa, että hirret ovat pysyneet salvoksissaan ja tapitus on kestänyt kaikki kesäjuhlat ja syksyiset riennot. Hyvin oli kaikki kohdillaan. Paistelimme pihanuotiolla kevyttä kenttälounasta pihan haravahommien ja puuliiterin täyttämisen lomassa. Pöllömminkin voisi aikaansa viettää.

Kallelan kuistilla Ukka pysähtyi muisteluksille. Tuli joskus takavuosina vanhojen filmikameroiden ja paperikuvien aikaan napsaistua kohtuullinen saaliskuva Naruskajoen taimenesta. Tarkkaan kun kuvaa kuka tahansa katselee, niin tunnistaa kuvasta taimenen roikottajaksi Kasperin. Taimen ei ole pienimmästä päästä, mutta ei ole kannattelijakaan kuvat napsautushetkellä vielä ihan nykyisissä aikamiehen mitoissaan. Mahtaisiko olla puolenkymmenen vuoden paikkeilla tai alaluokilla koulussa, eli kuva on otettu joskus parikymmentä suvea sitten.


Taimenen pyyntihistorian muistaa koko pesue.Vaikka vuotta en tarkasti muista, niin päivän muistan. Oli Juhannusaaton ilta ja kello seittemän paikkeilla. Juhannussauna oli lämpiämässä. Hillitön huuto alkoi kuulumaan Kallelan saunarannasta. Huutaja oli lastemme äitee, joka epätoivoisena kiljui talon miesväkeä rantaan, koska hänellä on niin iso kala kiinni, ettei se hänen voimillaan nouse mihinkään. Rantaa lähestyessäni olin ensin hieman vähättelevän epäuskoinen, mutta sitten taimen loikkasi kosken syvänteestä puolen metrin korkeudelle ilmaan ja näytti koko pituutensa. Iso se oli!

Taimenen rantauttaminen onnistui vasta kolmannella kerralla. Harmi, ettei tuolloin olleet kuvantallennuslaitteet ihan nykytasoa. Olisi mukava katsoa vaikka videolta, kun loppupeleissä emäntä tenavien kanssa istui taimenen päällä pikku rantapoukamassa. Mukava muisto siitä sessiosta jäi. Taimenen paino oli 3,850 kiloa ja mittaa sillä oli 68 senttiä. Mellevä juhannuskala!

Kuvan on ollut vuosien ajan virttymässä Kallelan kuistilla. Saunarannasta on vedetty isoja kaloja tämän taimenen jälkeenkin, mutta taitaa olla kuitenkin asia niin, että Kallelan ennätystaimen on kuvassa. Tai mistäpä sitä tietää. Ei ne kaikki saaliitaan kerro...

Tukikohdasta muistelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti