sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Ukan hillaennuste 2014.

Taivassalosta pyydettiin Ukalta Naruskan hillaennustetta. Tästä voivat lukea sen kaikki muutkin. Kesäkuun ensimmäisenä on helppo ennustaa, miten hilla maassa makaa. Oikein ennustaminen onkin jo toinen juttu.

Hilla ei vielä kuki Naruskalla, eikä tästä pohjoisen suuntaan. Etelä-Sallan ja eteläisen Lapin hillankukinnasta ei ole täällä mitään tietoja.

Hillan kukinnan onnistuminen näyttää satavarmalta. Viimeisen vuorokauden aikana on Naruskan ja Tuntsan kaira saanut tätä kirjoitettaessa kesäistä sadetta viitisentoista milliä, joka on riittävä määrä kastelemaan joka niemen ja notkon ja saarelman. Sateen jälkeen on tiedossa lähimmät viisi vuorokautta lämmintä ja hallatonta. Kymmenen päivän ennusteeseenkaan ei ole merkitty kuin kesälämmintä ja hallatonta, mutta on tietenkin muistettava, että kymmenen päivän päähän säätilaa ei voi tietää, vaan vain arvata.

Maassa ei ole routaa, joten hilla räjähtää kukkaan alkavan viikon aikana, kun täällä on luvattu lämpötiloja hellerajalle asti. Hilla on siitä ihmeellinen kasvi, että se järjestää itsensä kukintakuntoon uskomattoman lyhyessä ajassa, kun lämmintä riittää. Ja nyt tulee lämpimän lisäksi myös kosteutta. Ja kosteus takaa hyönteiset, joita tuulen lisäksi tarvitaan pölytykseen.

Taivassalolaiset ja muutkin voivat keräillä hillastuskamppeensa asemiin. Heinäkuun puolivälin paikkeilta eteenpäin alkaa armoton hillanpoiminta. Kukinta tapahtuu nyt lyhyellä ajalla, joten kypsymisaikakin menee samaa aikataulua. Naruskan ja Tuntsan hillasatojen välillä on kuitenkin se perinteinen viikko, joka kypsymisajassa tulee pohjois-eteläsuunnassa sadan kilometrin matkalla.

Korpihillat kypsyvät aina vähintään viikkoa kahta avosoita myöhemmin. Poiminta-aikaa voisi tästä kesäkuun alusta veikata heinäkuun viidennestätoista elokuun puoliväliin. Tämä haarukka edellyttää kuitenkin normaalilämmintä kesää. Kylmällä jaksolla kypsyminen ei etene tai se merkittävästi hidastuu.

Tässä se ennuste lyhykäisyydessään on. Muistettava on, että yksi luonnonilmiö kaiken muuttaa voi. Halla mihin aikaan kesästä tahansa on vaara numero yksi. Kuivuus varsinkin avosuon marjoille on yksi vaaramomentti. Kukinnan voi pilata pieneltä tai isoltakin alalta ukkosraekuuro. Myös kaatosade ilman rakeitakin väärään aikaan voi tuhota kukinnan. Hillakuoriainen tai hillakääriäinen, olkoon nimeltään mikä vain, voi iskeä myös. Hyönteiset voivat puuttua myös, kuten esimerkiksi viime vuonna tapahtui.

Lähtö näyttää nyt hyvältä. Kesä ratkaisee loput. Näin sen näin ja näen.Tukikohasta hillatilannetiedottamisiin tähän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti