tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kalastusluvat 2014 Naruskalle ja Tuntsalle.

Naruskan ja Tuntsan kalavesille löytyy kalastuslupa, kunhan kalalle tulija tietää, missä aikoo ja haluaa kalastaa. Vesioikeuden haltijoita on useita, josta syystä lupiakin on moneen lähtöön. Tässä tekstissä on muutamia olennaisia vinkkejä ja linkkejä niille, jotka ovat tulossa kalalle Pohjois-Sallan alueelle tai samalla kertaa vaikka laajemmallekin alueelle Koillis-Lappiin.


Tukikohdassa, eli Naruskan Retkeilymajassa, on myynnissä vain Ylikemin kalastusalueen ja Naruskan osakaskunnan kalastuslupia, eli EI esimerkiksi Metsähallituksen lupia. Metsähallituksen lupahan tarvitaan, jos ollaan menossa kalalle pelkästään Tuntsan alueelle ja sielläkin vain virtaaviin lohi- ja siikapitoisiin vesistöihin, joihin Tuntsajoki esimerkiksi kuuluu.

Ylikemin kalastusalueen lupahinnat ja Naruskan osakaskunnan lupahinnat löytyvät Naruskan Retkeilymajan kotisivuilta Retkeilymajan hinnasto ja kalalupahinnat.

Hinnastosivulta löytyy myös pdf karttalinkki Ylikemin kalastusalueesta. Ylikemin kalastusalueesta on hyvä jokikohtainen selostus kalalupamyyjätietoineen Ahven.netin sivustolla tästä klikkaamalla.

Naruskan osakaskunnan kalastuslupa on hyvä lupa sellaiselle, joka tulee esimerkiksi päivän ajaksi kalaan Naruskajoelle. Osakaskunnan lupa-alue on 10 kilometriä Naruskajoen itärantaa Siekakönkään sillasta alavirtaan Tenniöjoen risteykseen asti ja Tenniöjoen pohjoisranta jokiristeyksestä rajavyöhykkeelle asti. Jokikilometrejä on kaikkiaan kolmisentoista. Alueen tavoitettavuus on helppo, koska varsinkin Naruskajoen vartta kulkee Naruskantie, joka kulkee joen suuntaisesti muutaman sadan metrin etäisyydellä tiestä koko lupa-alueen mitalla. Alueesta voi käydä vilkaisemassa karttaa Ukan Tukikohdan seinällä, niin osaa mennä oikeaan paikkaan kalalle.

Jos haluaa kalastamaan paikallisille järvivesille, on kalastajalla oltava lunastettuna läänikohtainen viehelupa, jonka ostamiseen löytyy nettiosoite Viehelupalinkistä. On muistettava, että tämä lupa ei oikeuta kalastamaan lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa, eli EI Naruskajoessa, eikä myöskään Tuntsajoessa.

Kalastamiseen on edellä mainittujen lupien lisäksi oltava kaikilla 18-64 -vuotiailla lunastettuna kalastuksenhoitomaksu, jonka maksuohjeet löytyvät esimerkiksi TÄSTÄ LINKISTÄ.


Lupaviidakosta kun on selvinnyt kalalle, niin on tärkeää tietää saaliskalojen alimmat mitat. Naruskajoki ja muutkin Ylikemin kalastusalueeseen kuuluvat jokivedet sijaitsevat alueella, missä kahdella saaliskalalla on alamitat, jotka on syytä tietää ja sääntöjä myös noudattaa. Linkki ALIMMAT MITAT TAIMENELLE JA HARJUKSELLE kertoo, että taimenen alin mitta on 50 senttiä, harjuksen 30 senttiä. Eli noiden mittojen alle olevat kalat on vapautettava takaisin veteen.

Tukikohasta lupavihkot levällään kalamiehiä oottelemisiin tähän.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti