keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Yhen kortin varassa.

Kesä on etuajassa. Eikä ihan vähää olekaan, vaan pari-kolme viikkoa. Täällä Lapissa asia on näin päin. Eteläisemmässä Suomessa asia ainakin joku aika takaperin oli päinvastoin.

Tänään haastatteli muutamaa sääasemaharrastajaa Lapin Raatiossa Hillevi. Kittilän kairasta oli säähemmo löytäny hillasuon, jolla hillat oli raakilevaiheessa. Uutinen ei yllätä, koska samaa ilmiötä on havaittu Kemijärven ja Sallan rajamailla jo muutama päivä sitten. Muuan Ukan entunen virkaveli kertoili, että Käsmänjoen laitamilla Joutsijärvellä oli suolla ollut isoja raakileita ja reippaanlaisesti.

Tämmöiset kypsymiset vaatii määrätyn lämpösumman toteutuakseen. Onhan nuita hellepäiviä ja tavallista lämpimämpiä kelejä muutenkin ollut toukokuulla ja kesäkuun alkupuolella pilvin pimein. Aurinko ne marjasadot kypsyttää.

Tukikohan tontilla on asiaan liittyen pari varmaa etuaikasta havaintoa. Kasvimaalimasta nekin. Raparperi ei ikikuunapäivänä ole kesäkuun kymmenennen päivän seuvussa ollu noin isollaan, mitä se on nyt. Nuilla lehillä peittää sukukalleutesa kuka vaan.


Toinen kasvi etuajassa ja reippaasti on pihlaja. Se kukkii Rihlan häkin edustalla komiasti kuin mikä. Eipä ole muistissa näin aikasta pihlajankukintaa.


Jos joku tämän kasvikalenterin sotkee, niin se on pakkanen. Läntistä Lappia kuritti jo viime yönä, mutta itäinen puoli Lappia säästyi pilvien ja tuulen ansiosta. Ukan sääaseman lämpömittari ei tänään ole noussut kuin karvan päälle plus kaheksan asteen. Tuuli puhaltelee tosi kylymästi pohjan puolelta. Samalla aikaa pilviverho näyttäis ohenevan. Ja ilimanpaine kiipeilee ylöspäin.

Kohta kaipailee kolomansia raappasia jalakaan, jos ulukona meinottelee jotain touhuta. Maalaamaan ei tänään menty lainkaan, kun pohjamaali vaatis hieman lämpimämpää ja kosteusrosenttia alemmas, että hyvä tulis. Ollaan keskitytty sisäsiisteyteen.

Tuleva yö kaiken muuttaa voi. Jos huonosti käy, niin halla pirulainen rokottaa. Tästä yöstä jos selevitään ehjin marjoin, niin sitten näyttäis hiukka lämpenevän. Juhannuskin kolistelee jo tulevalla viikolla.

Jaksais vaan pijellä nuita pilvilauttoja ja pohjatuulta, niin saatais marjoja. Kaikille.

Tukikohasta taivaalle tähyämisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti