torstai 13. kesäkuuta 2013

Pakkasherralla täyskäsi.

Saattoi tämä kesäkuun kolmannentoista päivän vastainen yö 2013 olla yksi kalleimmista, jos mittaillaan marjasadon kannalta. Kainuun ja Lapin kairoilla oli ennustettu kylmää parin vuorokauden jaksoa, joka myös toteutui.

Ukan sääasemalla parin metrin korkeudella lämpötiloja lahjomattomasti mittaava anturi piirsi tiedostoihin -2 asteen lukemat. Siitäpä arvioikaa, mitä lukemia on ollut maarajassa varsinkin jängillä, jotka ovat aina kylmempiä maastokohtia kuin Ukan metsäinen ja kummulla sijaitseva tontti.


Kainuun puolella on ainakin Taivalkosken seuduilla mitattuna vieläkin rumempia miinuslukemia, eli -4 astetta. Semmoinen pakkanen kiipeilee jo vaaroihinkin, missä mustikat ovat herkässä vaiheessa.

Marjanpoimijoille tämä viime yö on huono uutinen. Avosuot jos eivät anna esimerkiksi hillaa, niin yläviä jänkiä joutuu laukkaamaan ja katsomaan, miten siellä pakkanen on hillaa vikkuuttanut.

Mitään tietoja ei toistaiseksi ole esimerkiksi Tuntsan mustikkamailta. Pääsäntöisesti siellä pakkanen on Naruskaa kovempi. Pahaenteisen selkeältä näytti pohjoinen taivas viime yön kahden ja kolmen välillä, kun Ukka hieman tarkkaili hallatilanteita kamerakuvista ja käppyröistä.

Mummeli kävi eilissä ehtoolla korvasienikierroksen. Se tuotti noin nollan. Kameraan tarttui kuitenkin tuoretta kuvaa mustikan ja puolukan tilanteista. Kuvat kertovat, missä mennään. Muistettava on, että eilen illalla mustikka ei vielä ollut pakkasen nipisteltäväksi joutunut, mutta nyt on. Ainakin matalalla.Tukikohasta tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti