lauantai 28. tammikuuta 2017

Kennenkähä kelekkailijan tekeleitä...

Tavallisen soman tempun on joku tai jokkut peltipailakkahemmot teheneet täsä meijän kotiväylällä. Kilometritolokulla on rällätty tiellaittaa pitkijjapoikin. Ja poikin varsinki semmosisa kohisa, misä automiehelä ei liikoja näkyvyyksijä ole.

Joson poromiesten ajamija, nin ymmärrän vielä vähempi. Jos joku semmone on rällänny, jokei porojen liikkeistä mittään ymmärrä, nin tars pysyvä kotona pailakkasa kans, eikä tulla pientareile tänne ansoja rakentelleen.

Ensmäänen poro kirmasi pakattuva jäläkee pitki Ukan kans sammaan suuntaan. Siitä se kisura auton lähetyesä mieluusti hyppää johonkippäin. Tämei hypänny tielle, mutta son viiskytä-viiskytä, mihimpäin loikka lähtee...

Täälon sähkölinjojaki, joita pitkivvoi rällätä, jos rällätä pittää...Tukikohasta tarvittaisa käistäpittäin lissää neuvomissiin tähä.

4 kommenttia:

 1. Moottorisamoilijat pitäis olla luvanvaraista riistää, mikä se on kun kone pitää väkisellä joka paikkaan viedä, moottorihulluus järvellä ihan yhtä tyhmää, ammattikäytössä eri asia mut nehän ny ei rällää

  VastaaPoista
 2. Tarkoittaako siis rällätä tässä tapauksessa esim. huristelua niillä kelkoilla vaiko jotakin muuta, asiaanliittyvää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sellaista ihan huvikseen päristelyä...=) ei siitäkään haittaa kunhan vähän kahtoo missä ja miten, eritoten mihin aikaan.

   Poista
 3. Ukka puhuu rälläämisestä tässä tapauksessa siksi, että jos asiallisesti ajetaan, niin tiealuelle (johon myös piennaralue lasketaan) ei juurikaan moottorikelkan jälkiä jää, kun ei siellä ilman erityistä syytä saa pykälien mukaan ajaa. Ja jos syystä tai toisesta ajellaan, niin pitää ajatella poron älyä sen kulkiessa sitten pientareella kelkanjälkeä pitkin. Eli jos jälki tulee tielle, niin poropirulainen seuraa jälkeä ja tulee tielle. Tien mutkissa kun tällainen poikkijälki tiehen nähden on, niin silloinpa jo ollaan lähellä poron ja auton törmäämistä.

  Poro on tavallisen älykäs eläin siinä, että se umpihankea mieluummin aina käyttää polannetta, jos pehmoisen lumen aikana sellainen on löydettävissä. Keväämmällä hankikelillä kun poro pääsee liikkumaan missä vain metsässä, ei se enää kelkanjälkiä välttämättä käytä.

  Ukka

  VastaaPoista