maanantai 18. toukokuuta 2015

Naruskajoki pysyttelee taas uomassaan.

Puolenkymmenen vuorokauden hiljaisempi elo Tukikohdan sivustolle kirjoittelussa on menossa ohi. Samoin on käymässä tulville kuluvalta keväältä ainakin, jos tiedotusvälineitä ja ennusteita uskominen on.

Mummelilta ja Ukalta saattoi jäädä tältä keväältä näkemättä Naruskajoen tulvahuippu, joka ilmeisesti ajoittui viime viikon perjantaille. Silloin olivat vedet pauhanneet paikoin uoman ulkopuolelle, mutta se tilanne on nyt ohi. Tänään Siekakönkään sillalta otetuista kuvista voi päätellä tulvakorkeuden olevan samaa luokkaa kuin joskus maakuntakesäsateiden jälkeisinä päivinä.Viikko on alkanut Naruskalla tosi koleissa merkeissä. Pohjoiskoillinen tuuli alle viiden asteen lämpötilan kanssa tuntuu enemmän syksykylmältä keliltä kuin konsanaan keväiseltä. Onneksi säätieteilijät ovat ennustelemassa loppuviikkoa kohti lämepenevää. Lämmin on tulossa hieman erikoisesta suunnasta vuodenaikaan nähden, eli idästä.

Lämpenemisen myötä on lupeissa odotella pikkuhiljaa lehtipuita hiirenkorvalle. Niitäpä ei ole tälle keväälle vielä Lapissa näkemään päästy, mutta tuolla Mikkeli-Jyväskylä -akselilla  viime viikonlopulla Mummeli ja Ukka saivat tämänkin kevään ihmeen nähdä tapahtuneen. Tosin ei sielläkään vastantekoon vielä alkaa tarvinnut.

Täällä kun saadaan koivunlehti kolmasosalle, niin aletaan pälyilemään hakkuualuiden suunnille korvasienien löytymisen toivossa.

Tukikohasta lämpenemistä odottelemisiin tähän.

5 kommenttia:

 1. Doodii. Komiaa että pysyy vesi joessa niin ei tartte tulviin tulla kalasteleen. Kuin tuossa jo edellä kyselin, niin jokos ukalla on tietoa kalastusluvista? Että käykö se mettähallituksen lupa naruskan vesistöön? Tuntsajokeen pitäisi käydä.? Täällä satakunnassa alkaa muuten olemaan aika lailla kaikki kukassaan, toivotaan että viherrys alkaa lämmön myötä sielläkin loistamaan tossa vajaan parinviikon sisällä.

  Tapaamisiin.

  VastaaPoista
 2. Metsähallituksen luvalla saa kalastaa ainakin Naruskajoen länsirannan puolen, jonka vesioikeuden haltija MH on. Muiden Naruskajoen vesioikeuden haltijoiden kantaa minulla ei ole tiedossa siitä, rinnastetaanko pelkkä MH:n lupa sellaiseksi sopimusluvaksi kuin Ylikemin kalastusalueen yhtenäislupa, joka oikeuttaa kalastamaan Naruskajokea koko sen matkalta molemmin puolin. Ylikemin lupa ei vuorostaan oikeuta kalastamaan Tuntsajoen vesistöissä.

  Jos kalastajalla on ollut ostettuna MH:n lupa, niin varmemmaksi vakuudeksi olen ohjannut kalastamaan Naruskajoen länsirantaa, missä lupa ainakin on voimassa.

  Tämä on vuosien ajan ollut varsinainen lupaviidakko. Ostamalla sekä MH:n luvan ja Ylikemin kalastusalueen luvan, saa kalastettavakseen lähes kaikki Pohjois-Sallan virtaavat vedet, joissa niissäkin on poikkeuksia. Esimerkiksi Sallan Yhteismetsän alueilta Naruskajokeen idästä laskevat joet eivät kuulu em. lupien piiriin. Koko alueen kattavaa lupaa ei toistaiseksi ole olemassa.

  Ylikemin lupaa mainostan vielä siksi, että se mahdollistaa viehekalastuksen tosi laajalla alueella Naruskalta länteen ja lounaaseen. Karttahan löytyy naruska.com sivuston hinnastosivulta.

  Ukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ukka näistä taas etukäteen. Mutta saadaanko sulta se ylikemin lupa (hinta) siitä tukikohasta vai pitteekö josteen muualte hakea? Eli mh luvalla saan kalastaa naruskajärveltä alas asti länsirantaa eli tukikohan puoleista rantaa (vasemmalla puolella) jos katotaan tulosuunnaksi sallasta naruskalle. Ymmärsinkö oikein? Kunhan ei kahlaa yli puolen välin. ;) satutko muuten ukka olemaan itse kotosalla 30.5 kun olisi matkalla tarkoitus taas siinä teitillä piipahtaa?? Aika käy vähiin mutta katsotaan saadaanko tuliaisia tuotua. Ja mikäs se muuten oli ukan lempiväri?

   Reilun viikon päästä alkavaa roadtrippiä oottelemisiin täältä satakunnasta.

   Poista
 3. Ylikemin kalastusalueen luvan saa meiltä. Tosin en ole saanut vielä Savukosken mieheltä hinnastomuutoksia, jos niitä on tehty. Kannattaa varmistaa etuottina soittamalla vaikka tuloa edeltävänä päivänä, että ollaan paikalla tässä Retkeilymajalla. Vaihtoehtoinen ostopaikka on SEO huoltamo Sallassa, jos systeemit myyntipaikkojen osalta ovat ennallaan.

  Tarkennuksena vielä se, että Tukikohta sijaitsee itärannalla ja MH:n vesialue tuolla toisella rannalla länsipuolella. Se ranta on tavoitettavissa siltojen kautta tai kesämmällä tosihemmot kahlaavatkin muutamista paikoista Naruskajoen yli.

  Sininen ja valkoinen ovat Ukan mielivärit, jos ne joku tietää halvaa...Ja kesämmällä maastovärit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia näistä. Eiköhän me siellä törmäillä soittamattakin, ja otan selvää vielä luvista.

   Poista