maanantai 25. toukokuuta 2015

Naruskajoestakin LOHIJOKI. Lue Kalalupahinnat 2015 tietoutta.

Kalastuksen avovesikausi on taas lähellä. Naruskan vesialueiden kalalupahinnastot ovat saapuneet Ukan Savukoskelta tuomina Tukikohtaan uutukaisten lupavihkojen kanssa, joten kesäkalastuskausi voidaan pikkuhiljaa julistaa avatuksi.


Ylikemin kalastusalueen lupahinnat ja muutkin muutokset kalastuksessa ovat pitkään aikaan mielenkiintoista luettavaa. Kalastusalue nimittäin istuttaa Savukosken Miekkakoskeen ja Pahtakoskeen Perämeren lohta ja meritaimenta. Myös pyyntikokoista taimenta istutellaan. Eikä mitään pikkukaloja, vaan esimerkiksi merilohet ovat 8 -kiloisia! Naruskajoestakin tulee siis lohijoki...

Kalastusalueen pomomies Kari Kilpimaa Savukoskelta haasteli kalanistutuksista Ukan kanssa pikaisesti naamatusten. Yhtä mieltä oltiin palaverissa siitä, että Savukoskelle istutettavat lohet ovet sukkelia uimaan istustuspaikoiltaan mihin vain, joten aivan varmasti niitä kesänpäälle löytyy myös Kemijoen latvavesiltä Tenniö- ja Naruskajoesta, joihin lohi aikanaan on noussut luontojaankin.

Isoa kalaa kannattaa pyytää, vaikkei saisikaan, sanoo sana. Lohien päältä on säädetty myös pyyntirajoituksia, joita tulevaisuutta ajatellen on myös noudatettava, jotta istutushankkeelle luotaisiin onnistumisen edellytykset. Lohen istuttaminen on erittäin arvokasta puuhaa. Yhden ison lohen istutuskulut kuljetuksineen liikkuvat sadoissa €uroissa.

Kalalupatulot ovat yksi ja tärkein rahoitusmuoto, joten lupa-aluetta mainostamalla ja lupia ostamalla kerrytämme rahaa kassaan istutustyötä varten. Ylikemin kalastusaluetta saa siis mainostaa erinomaisena luonnonkalavetenä ja myös istutusvetenä. Lohen osalta yhtenä ylevänä tavoitteena on saada lohi luontaisesti lisääntymään Kemijoen vesistöissä.

Ylikemin kalastusalueen kalastussäännön mukaan saaliiksi saa ottaa viikkoa kohden vain yhden uroslohen. Isot, tutkimuksen kannalta erittäin tärkeät, naaraslohet on LASKETTAVA TAKAISIN VETEEN! Taimenet saa saaliskalana ottaa. Taimenen alin mitta on 50 senttiä.

Tässä Ylikemin kalastusalueen vahvistamat kalalupahinnat vuodelle 2015:

Normaalilupa: 1 vrk  10 €, viikkolupa  35 €, vuosilupa  50 €

Perhelupa        1 vrk  15 €, viikkolupa  50 €, vuosilupa  80 € 
(samaa ruokakuntaa vanhemmat+lapset alle 18 v.)

Erityiskalastuskohteella Savukosken Miekkakoskella ja Pahtakoskella kalastettaessa on lunastettava lisäksi erityiskalastuslupa 15 €.

Lupatiedot kirjataan ostettavaan lupaan lupaa ostettaessa.


Lähipäivinä Ylikemin kalastusalueen ja Naruskan kalastuskunnan 2015 lupahinnat löytyvät pdf-tiedostoina www.naruska.com -sivustolta kohdasta hinnasto. Linkitän sen myös täältä, kun vain muistaisin.

Tukikohasta mielenkiintoista kalakesää 2015 odottelemisiin tähän.
2 kommenttia:

 1. Loistava homma. Ainakin tukikohalle tietänee tulevaisuudessa asiakkaita. Ainoa huonopuoli löytynee että se totuttu rauha saattaa kadota jos lohta alkaa urakalla nousemaan. Ja kyllähän se iso taimenki väkeä paljolti houkuttaa.

  Milläs mielin ukka on asian kanssa?

  Enää 4 päivää ja taas saavumme sinne.

  Tuntsalla tiet kuulemma pehmosessa kunnossa? Onkos ukalla tietoa joko niitä kaloja on sinne laskettu?

  Tervehdys porista.

  VastaaPoista
 2. Eipä ollut päivämääristä Kilpimaan kanssa puhetta, mutta alkukesästä istutukset tulvan jälkeen on aiempina vuosina hoidettu. Saalistietoja normaalisti kulkeentuu sitten, kun kalaa alkaa perhoihin ja uistimiin tarttumaan.

  Tuntsan tien kunnosta en osaa sanoa, kun ei ole ollut kulkua. Eilen ilmeni muutaman soittajan kanssa puhuessani, että Naruskajärvi on vielä jäässä, eli siellä korkeudella ja siitä pohjoisempana ollaan Naruskan kylän tasaa jäljessä. Kallelan mökkitie on ollut puomilla suljettuna ja pehmeä, mutta sielläkin on kuivaminen edennyt niin että Ukkakin pääsee lataamaan nuo puukuormat Kallelan liiteriin.

  Kalanistutukset ovat hyvä juttu kaikille. Kunnianhimoinen hanke edellyttää rahaa, jota ainakaan yhteiskunnan puolelta ei pilvin pimein odotettavissa lähivuosina ole, jos nuihin hallitusherroihin uskominen on vähän kaikessa näinä päivinä...

  VastaaPoista