keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Anopintekele ja miniäntekele lihanpuutteessa...

Joulupöyvässä on ollu tänä jouluna jos jonkinsortin lihapuolta, mutta mikkään kun ei riitä, nin ei riitä. Poronlihhaa puuttuu, näyttäävät miniäntekele ja anopintekele suunaavan Täplästä. Vai lieneekö suunnitelmissa karauttaa härjällä kevyet jouluajelut...

Ruokapöyvässä on ollu kahta sorttia sian takajalakaa, palavikinkkuva savusaunasta ja luutonta juhlakinkkua sähköuunista. Molempi laatu viljapossusta ainakin myyjän mielestä. Sitten on vuoltu Jäppilästä lähetettyä savustettua lampaan takajalakaa, joka on niin suussasulavaa, että alta pois. Kaikki sitä määkii. Ja neljäntenä sorttimenttina on satavarmaa luomulaatuva olevaa nautavainajan lihhaa, jota Venla on kiikuttanu kotuaan tänne korpimaisemiin. Sitä häipyy ohkasina siivuina pötypöyvästä niin sukkelaan, ettei puukkomies meinaa rytmissä kestää. Ja Ukan luatimassa karjalanpaistisa on puolet hirvetystä ja puolet viljasian selekävilettä, joten ainaki viittä sorttia on saapusalla.


Täplä on kesyä sorttimenttia, mutta Ukka arvelee niinkinpäin, ettei se ittiään ihan vappaaehtosesti anna kinteriin nostaa. Eikä kuivalihahäkkiin. Eikäpä sillä äkkinäisen kannatte ratsastuskokkeiluakaan tehhä. Poro on nimittäin tavallisen vikuri ja riski elikko, jos sitä eppäilyttäviin hommiin koitetaan vängätä.

Täplä tosin on taamottu poro, josta sen kesy luonnekkin lienee peräsin. Moni sannoo, että kesympää porotusta on harvon näkösillä, josko koskaan.

Loppupelilöissä selevis, ettei Mummelin hakokasa ollu Täplän satulaks eikä syötäväks tarkotettu, vaan porraspieleen yökyöpelivaloiks, jos vaikka Joulupukki poikkiaa talosa Korvatunturille palatessa.

Tukikohasta Tapaninajeluva suunnittelemisiin tähä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti