perjantai 13. joulukuuta 2013

Ukka kylymäsaustaa.

Ei saanunna Ukka luppaa perustaa kylymäsavustamova vaatehuoneeseen makkuuhuoneen viereen. Olis pitäny hakata overreikää parikytä senttiä leviämmäks, nin en viittiny alakaa.

Eikäpä tuo nykkyinen vihitty vaimo ollu yhtään innossaa siitä, että hänen rytkysä olis jouvuttu kiikuttaan johonkin väliaikaseen varastoon, esimerkiks autotalliin.

Niimpähän Ukka teki öljysäiliöhuoneen puolella vielä pienet järkkäykset nin, että nakkasin yhen muovipäälärin peltikuorineen takas kankaalle, ja eikun savupönttö tilalle. Sammaan paikkaan, missä hommaa ennenki on tehty.

Ja ne hommat on tälläki kertaa kotihommiks ehkä hiukka isollaan, niinko tuppaa olleen aina. Rapia toistäkytä killoo on kirjolohivilettä saustumasa nyt ja viistoista killoo on sokurisuolasa oottamasa huomista, jollon satsit vaihtuu.

Männä viikolla vai oliko se jo aikasemmin kertoilin raatiossakin tästä savuhommasta ja sokurisuolauksesta Kolomoselle. Net siellä ihimetteli, että joku on laittannu kompjuutterista osan sinne saupönttöön, mutta niihän se asija on, kuten joku hyvämuistine saattaa muistaa viimovuojelta. Vai kirjotinkohan siitä. Kait vissiin. Tietokonneethan net on käytösä kohta kaikesa, nimmiksei saupöntösä...

Tuosson kuvija puuhastelusta. Joulu ei oo joulu, jos pöyvästä ei löyvy Ukan kylymäsavustammaa lohta. Ja jos kellari ei täyty leppäsavusta. Ja tuoksut tartu kiekovvaihtajan rytkyihin.
Tukikohasta saunhajusena tähän.

3 kommenttia:

 1. Nammmm....viime jouluna sen sain omin suin todistaa... hyvää oli. :)

  VastaaPoista
 2. Suu kostuu vaikka ei hajuakaan ole täälläRysäkylän perillä ja olet näköjään ne valkoset rasvat poistanu ennen savustusta.kyllä vanhakin näköjään oppii ,
  Oikein Hyvää Joulunaikaa sinne kauaksi,

  Terv Pirjo ja Vesa

  VastaaPoista
 3. Laiskuuttani ostin valmiiksi fileerattuna kirjolohta. Tai oikeammin leijonaosan, koska neljä parin kilon kalaa oli pakko fileerata valmiiden puuttuessa itse. Onneksi en kuole pyöreän kalan viereen, vaan saan sen kyllä fileiksi vedettyä. Ammattifileeraajan kanssa en kuitenkaan kilpasille lähde.

  Kotitarpeiksi nämä enimmäkseen menevät. Ja muutamille tutuille joulupukin konttiin monivuotisena perinteenä.

  Kaupallisesti kalaa ei varmasti näin huolella ehditä savustamaan. Syvä ja pehmeä savun maku syntyy vain niin, että leppäkiekkoja poltellaan 12-20 tuntia. Teollisesti ne dumppaavat savut varmaankin lyhyemmällä kaavalla.

  Rysäkylään jouluterveiset täältä puolen metrin lumien keskeltä. Ja Tiitsalle myös ja muillekin tasapuolisesti.

  VastaaPoista