torstai 10. toukokuuta 2012

Halpa auto, halpa bensa. Kallis auto, halpa bensa.

Onhan siitä joskus ollut puhetta, että meillä täällä raukkojen rajojen lähellä tai takana asuvilla on etuoikeuksia. Tai ei niitä nyt ihan monikoksi asti ole, mutta bensanhinta kuitenkin on yksi niistä.

Ukalla on ollut sellainen periaate, että ulkomailla käydessä kannatetaan ulkomaan paikallisia kauppoja ja sitä kautta sikäläistä liike-elämää. Siksipä, vaikka ulkomaanmatka suuntautuu vain muutaman sata metriä vieraan vallan alueelle, niin rajakauppaan jätetään rahaa.

Tässä suhteessa itänaapurin Suomessa kulkijat eivät noudata samanlaista periaatetta. Eiliselläkin Ukan tankkausreissulla Venättän huoltoaseman piha-alueet olivat täynnänsä naapurimaan kilvissä olevia autoja. Ne olivat matkalla Suomeen ja viimeisinä töinään ennen rajan ylittämistä työnnettiin tankit täyteen sikäläistä tulilientä.

Eivät ne Kuolanniemimaan uusrikkaat niin rikkaita ole, että heillä riittäisi rahnaa paitsi maailmankaikkeuden hienoimpiin autoihin, myös kalliiseen polttoaineeseen Suomessa. Jotain ihmeellisiä lippuja ja lappuja he raja-aseman huoltoasemalla tankkauksen jälkeen sitten vatvovat bensanmyyjätädin kanssa. Eikä se paperi rahnaa ole, vaan jotain aanelosia vinot pinot. Venättää kun osaisi, niin Ukka voisi ystävällisesti neuvoa, että Suomessa saa riihikuivalla rahalla ilman mitään lippulappusia ostaa tankit täyteen, mitä haluaa. Aivan samalla tavalla kuin Suomipojat ostavat ulkomaanmatkoillaan bensat sujuvasti suomalaisella luottokortilla.

Tähänkin kuvassa olevaan 500 -sarjan 12 sylinteriseen Mersuun tankattiin tankki täyteen. Siinä he Mersunsa kanssa sitten vatuloivat lippulappujaan. Eikäpä siihen uskalla kielitaidottomana mennä omia nopeampia maksuvälineitään väliin tarjoamaan, ettei saa vielä neniinsä.


Se on myönnettävä, että venäläisillä on autoissa tyyliä. Oikein sääliksi käy, kun he noita miljoonarautojaan joutuvat Alakurtin ja Sallan raja-aseman välisellä kelirikkosoratiellä rääkkäämään.

Jaa, mutta eihän se niin olekaan. Silmänlumettahan nuo mustat autot ovat. Eihän Mersu nykyään ole saksalaista laatua, vaan nehän tehdään lattarautatehtaassa Venättän puolella.

Jos siellä Nurmitunturin suunnilla tien laatu huononee samaa tahtia kuin Naruskantiellä vuorokaudessa eilisestä tähän päivään, niin saattaa takavetoautolla tulla äiteetä ikävä tunturia ylittäessä. Tiedossa kun on, että tällä puolen rajaa soratiet ovat peruskunnoltaan ja rakenteeltaan venäläisiä sata kertaa parempia, voi tämänpäiväisestä kirkonkyläreissusta päätellä, että kulut on Vanhan Sallan alueella kohta vinito. Kun nimittäin ovat vaarassa loppua täälläkin.

Tukikohasta lämmintä kesäsadetta ootellessa tähän. Tankki täynnä ulkomaan ostoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti