sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Pilkkityylipisteet jaossa.

Pääsiäinen on taittumassa lopuilleen. Naruskalla on saatu viettää pyhät kohtuullisen hyvissä keleissä. Huonoimmaksi sääpäiväksi osoittautui eilinen lauantai, jolloin aurinko kylläkin paisteli ihan laadukkaasti, mutta tuulituulonen oli niin raaka, että alta pois. Tässä kun ollaan vietelty pyhiä lähinnä omalla väellä, niin kuitenkin väki eilenkin kelistä huolimatta suunnisti Karhutunturiin. Kodalla tarkeni niinkin, mutta aivan tunturin laella oli pienimpiä kulkijoita meinannut tuuli viedä mennessään.

Tänään sunnuntaina olikin sitten päivistä paras. Koko revohka vietti mukavan päivän pilkkireikien ympärillä Urmitsalampien jäällä. Ensimmäinen lampi oli nollatulos, mutta seuraava lampi olikin sitten antopäällä. Parissa tunnissa tämä epämääräinen joukkio veteli jäälle kolmisenkymmentä abborrea ja kruunuksi vielä pari paistintammukkaa. Ne eivät näistä lammista ihan jokapäiväistä saalista ole.

Pilkkityylejä on yhtä monta kuin pilkkijääkin. Saaliskalat kun kerättiin kaikkien avannoilta yhteispotrettiin, niin hädintuskin samaan kamerakuvaan mahtuivat.
Kalastajien tyylien perusteella saalis voisi olla heikompikin...Tukikohasta seuraavaa reissua ja muitakin pilkkimiehiä odottelemisiin tähän.

5 kommenttia:

 1. Ukka voi kertoa Loimun perineen erinomaisia kalastajaominaisuuksia. Kylmän viileästi Loimu omia aikojaan veteli kenenkään aikuisen auttamatta jäälle komian ahvenan. Suoritusta kun kaikki hieman ihmettelivät, tuumasi Loimu vain lunkkiin tyyliinsä: "Heleppo juttu".

  Näinhän se menee. Silloin se kala kannattaa jäälle nostaa, kun se on koukussa kiinni. Kunnon kalahemmot ei ole mitään syötinsyöttäjiä.

  VastaaPoista
 2. Hei Naruskan retkeilymajan väki!

  Jopas on Ukan väellä tienestit kovin lujassa, kun pitää yksityisvesiin tulla elämyksiä hakemaan ja saalistiedot mainosmielessä kaikkien nähtäville laittaa!
  Ne "tammukat" on Taimenen poikasia, jotka suurella vaivalla on Käylästä haettu, matkaa ei tullut kuin 300km mukan! Jokamiehenoikeuteen kuuluvaa pilkintäkieltoa en ruvennut hakemaan, kun luulin ihmisten olevan lojaaleja toisten tekemisille ja vaivannäölle.
  Eikä se kovin mieltä lämmitä maan- ja kämpän omistajaa, kun mt-kelkoilla ajetaan portaiden pielestä "elämyksiä" hakemaan vieläpä ilman maanomistajan lupaa!!

  Terv: Lammin- ja kämpän omistaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve antsu!

   Kyse ei ole tienestin puutteesta, eikä ansiotarkoituksesta. Olen käynyt kyseisillä lammilla pilkillä kolmenkymmenen vuoden aikana kolme kertaa. Jatkossa voin jättää kokonaan käymättä, kun nyt ymmärrän pilkkijän olevan ei-toivottu vieras kyseisillä lammilla. Tämänkin pääsisäisreissun ainoa tarkoitus oli käyttää kahta alle kouluikäistä lastenlasta yhtenä pääsisäispäivänä ongella, kun oli hyvä keli. Heille se oli myös elämys, kun saivat ahvenen mieheen.

   Taimenia tai tammukantättejä emme koskaan aikaisemmin ole lammista saaneet. Keskustelimmepa vielä jäällä, mahtaako lammista mennä joku oja Naruskajoen puolelle, mistä tammukat lampeen voisivat nousta.

   Jokamiehen kalastusoikeuden rajoittamisesta on vesialueen omistajan käytännössä turha mussuttaa kalastuslain nykyisen muodon voimassa ollessa. Selonottovelvollisuus kalastusrajoituksista on kalastajalla, mutta vastaavasti pilkkikiellot on selkeästi merkittävä vesistön rannoille, jos kalastusta on rajoitettu virallisella kalastuskiellolla. Yksittäisistä istutuksista joihinkin vesiin ei tieto kulje, ellei vesialueen omistaja informoi asiasta. Itse kunnioittaisin kyllä sellaistakin lappua, jolla ilmoitettaisiin vesistöön jotain istutetun. Tässä tapauksessa infon saaminen etukäteen ei ollut mahdollista. Tietenkin sinulla olisi ollut mahdollista jakaa asiasta infoa, vaikka virallista pilkkikieltoa vedelle ei olekaan haettu. Infon tehoaminen on tietenkin ilman virallista kieltoa kalastajakohtaista. Kaikki eivät välttämättä ole "lojaaleja".

   Moottorikelkalla meidän seurueemme ei ole kulkenut kenenkään porraspielissä. Lailliselle vesialueelle kelkalla on hakeuduttu ajamalla muutama sata metriä tieuralla ja siitä vanhaa kelkkauraa pitkin jäälle. Tämä on tapahtunut vähimmän haitan periaatteen mukaisesti mitään vahinkoa puustolle ym. aiheuttamatta. Maastoliikennelainsäädännön rikkominen jos näin on tapahtunut rangaistusseuraamuksiin asti, niin eikun paperi koneeseen. Kelkalla kuljetettiin vain perheen pienimpiä ja aikuisia vain lapsista huolehtimassa reessä.

   Olen pahoillani aiheuttamastani mielipahasta. Jo ennen kirjoitustasi tänne blogiin sain taimenten istuttamisesta reissumme jälkeen tiedon, kun eräs naapurimökkiläisesi asiasta täällä kahvipöydässä mainitsi. Hänelle olit käynyt asiasta jäällä kertomassa. Hän kertoi olleensa lammella ensimmäistä kertaa, vaikka on omistanut mökin naapurissa jo vuosien ajan.

   Jatkossa informoin Naruskan Retkeilymajan asiakkaita niin, että ohjaan heitä kalalle muihin vesiin. Minun pienen yritykseni liikevaihtoon Urmitsalammilla ei ole ollut merkitystä tähän mennessä, eikä ole tämän jälkeen. Kesäisin ihmiset kyselevät lähinnä ahvenvesiä pikkulasten mato-ongintapaikoiksi. Siihen tarkoitukseen käytän edelleen lähempänä olevaa pikkulampea, jonka omistajalta minulla on onkimiseen kysyttynä myös lupa, vaikka sitä erikseen ei tarvittaisikaan.

   Ukan suku ei jatkossa kokoonnu pilkkisessiolle Urmitsalampien kevätjäille ja asiakkaitani informoin jatkossa hakeutumaan kalalle muihin vesistöihin ympärivuotisesti.

   Poista
 3. Ukka oikaisee yhden jutun tuosta edellisestä kommentistani. Sen verran ovat piuhat päässäni irti tai ainakin löysällä, että mielsin antsu -nimimerkin automaattiisesti siksi mieheksi, joka oli kertomalleni kahvilla käyneelle mökkiläiselle käynyt jäällä kalaistutuksista kertomassa.

  Eipä tuosta nimimerkistä voi päätellä, kuuluuko se miehelle ja siinäkään tapauksessa juuri sille jäällä käyneelle miehelle, vai jollekin muulle. Tai onko kirjoittaja peräti kauniimpaa sukupuolta.

  Tulee ajateltua näitä asioita aina tältä miesten kantilta. Räyhäkkäimmät mielipteet monesta asiasta Ukkakin on lyhyen elämänsä aikana kuullut akkain suusta. Tai ainakin toiseksi räyhäkkäimmät.

  VastaaPoista