perjantai 29. kesäkuuta 2018

Hillankypsymisaikatauluennustus.

No perskutarallaa, kunnet immeiset kyselee, nottamillon sinne suoleppääsee niitä hilloja poimiin. No son heleppo vastata, että sillon niitä aletaan poimiin, kunnet on kypsijä. Ei yhtään ennen sitä.

Tuolta löytyy intterneetin ihimeellisestä maalimasta kohtuulisehhyvijä viittehijä asijasta. Onniistä ollu täälä plokissakippuhetta.

Nykkaivelin Kittilällisäks hiukka Ilimatieteellaitoksen lämpösummalaskelmija. Sieltä löytyy Pyssykylä, eli Sovankylä, jolle Ilimatieellaitos laskee käppyrätä. Ja karttaa kuvvilikasee, nin huomaa Naruskajja Sovankylän olevemmelekeen ninko sammaa korkeutta. Tuosson Sovankylän summakuva:

Tuo vihireeviiva on tätävuotta. Son sielä menosa näinäpäivinä hiukka alle kolomessattaa, eli siitä uupuu ensmääsiin kypsiin hilloihin satakunta pojova. Ja niitähän kerttyy vuorokauven keskilämpötilasta sejjäläkiin, kun keskilämpötilasta vähennettään viis astetta.

Kittiläsä näytettäs menevän hiukka Sovankyllää eelä näinäaikona. Tuosson Holopaisensivuilta Kittiläkäppyrät. Sielähän on ninko täsä joskus taisin kertova, piirretty oma viivasa hillan kukinnale. Se viittais sihen, että kypsyminenkää ei seurais ihan sitä vaajittuva lämpösummaa neljäsattaa, vaan mittarin pitäs ehkä kiivetä siitä hiukka yli. Son järkeenkäyvä juttu.


Näistä sitä pittää lähtee Naruskan hillatilannetta arvijoimaan. Jos tämmösenä kolijana jatkuu tämä kesä, ninko ennuusteet viisaa viikompäähä, nin ei tulevalaviikola montaa pistettä näyttäs kertyvän. Jos tarttis rahasa likkoon lyyvä jonkumpäivämäärämpääle, jollon ei hillasuole täälä mennä tartte, nin veikkaisin Sallapäivää. Son yheksästoista heinäkuuta. Siitä etiäppäin saattais aukijalta jängältä jottain löytyvä. Mutta sitei ossaa luvata, ennenko käväsee likempänä kypsymistä kattomasa. Voimeinaan olla ninkin päin, että joku avojänkä sai väärään aikaan vettä niskaasa hillavvielä kukkiissa. Sitei voi tietää kuin jänkijä tarpomalla.

Kukinta kunon jatkunnu pitkään, nin siitä seuraa vängälä se, että net kypsyykin pitkälä aikavälilä. Eli sammaa jänkää pittää käyvä kerräämäsä viikovvällein, jos meinaa enemmistömpoimija. Kaikkija ei kukkaan koskaan pysty kerräämään, sovvarmase.

Kannattee kuunela ja kattela tievotusvälineitä. Ranualla, Pudasjärvelä ja Posiola kun alakavat hillaa kerhäämään, nin siitä mennee pariviikkonen, että kannattee lähtee ämpärit kourisa suole. Siihensaakka net päälärit voi pittää vaikka pääsässuojana...

TUOSTA likkasemala voi lueskela Ranuvantilanteesta parimpäiväntakkaa.

Tukikohasta taitaskhan tuota tuonselevemmin sanomissiin tähä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti