maanantai 17. heinäkuuta 2017

Hirven karu loppusijoituspaikka.

Liekkö keväällä erehtynyt raavas hirvi Naruskajoen heikolle jäälle tuolla Suoltijoen alapuolisella osalla Naruskajokea. Tarkemmat koordinaatit ova Kurtinsaaret ja sillä kohtaa joen länsiranta.

Kyseinen alue ei ole kovin suosittua kalastusaluetta, kun rannat ovat pajukkoista jänkää, joten kalastus noilla osuuksilla on mahdollista käytännössä vain vesikalustolla.

Raato ei melojilta pysy huomaamattomana, koska viime viikon torstain maissa kun meloskelimme Kipan ja Jammin kanssa Suoltijoelta Haltinkodalle, niin mätöliha haiskahti etelätuulen tuomana noukkatoosaan muutaman sadan metrin päässä raadosta. Korpit ovat pitäneet hirvivainaan kanssa juhlat, joten vedenpinnan yläpuolella olevia osia oli hävitetty syömällä niin, että kylkiluut olivat jäljellä. Kun kuitenkin lihaa on mätänemässä muutamia kymmeniä tai vaikkapa toistasataa tai kolmattasataa kiloa vielä veden pinnan alapuolella, niin asia hiukan jäi mietityttämään.

Soitin viranomaispuhelun, joka ohjautui lomien vuoksi Kemijärven terveystarkastajalle. Sielläpä oltiinkin asialle ripeänä, kun kertoilin hirven mätänemispaikan alapuolisella osuudella noin kilometrin päässä olevan Naruskan virallisemman uimapaikan Haltinmutkassa. Eikä sovi tietenkään unohtaa lähialueen mökkiläisiä, enkä usko mätölihan leviämisen ilahduttavan kirjolohenkasvattajaakaan muutamien kilometrien päässä alavirtaan.


Sallan Riistanhoitoyhdistyksen pari miestä kävi terveystarkastajan toimeksiannolla jo perjantai-iltana paikan päällä. Kädet piti toistaiseksi nostaa pystyyn, kun hirvenruppi on tiettömällä puolella Naruskajokea ja lisäksi sellaisella jänkäpaikalla, että sen nostaminen vedestä maalle haudattavaksi ei ole mahdollista. Ruppi olisi saatava hinatuksi itäpuolelle ja siellä nostettua maalle.

Pitkälle edennyt mätänemistila tekee hommasta haasteellisen, eikä tällä hetkellä ole tiedossa, miten ongelma poistetaan vai jääkö mätänevä ruho luonnon hoidettavaksi. Riistamiehet arvelivat asiasta Ukalle paluumatkalla raportoidessaan, että karhu jos kohdalle löytää, niin silloin alkaa siirto sen ehdoilla. Karhuhan pistelee tuommoista lihaa suihinsa isolla nautinnolla...

Tukikohasta loppusijoituspaikkaa hirvelle odottelemisiin tähän.

1 kommentti:

  1. Kannattaa tosiaan siitä vedestä siirtää pois, jollekulle saattaa tulla hyvänkinlainen ripuli kun tuosta sipaisee vettä naamaansa...

    VastaaPoista