keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Toiseksi lämpimin tammikuu.

Ei maailmanhistorian toiseksi lämpimin, eikä edes Naruskan toiseksi lämpimin, mutta Ukan sääaseman kahdeksan vuoden mittaushistorian toiseksi lämpimin oli eilen päättynyt tammikuu.

Tammikuun 2017 keskilämpötila oli -11,8 astetta. Lämpimimmän, eli tammikuun 2013 keskilämpötila oli -10,7 astetta. Kylmin noista Ukan kahdeksasta tammikuusta oli vuosi sitten, eli 2016 tammikuun keskilämpötila oli -18,6 astetta.

Jos sitä ei muualla huomaa, niin halkokatoksen vajenemisessa tämmöisen tuhannen kuution talon lämpimänä pitäjä lauhan kuukauden pätkän huomaa.

Neljänkympin raja rikkoontui alkukuusta, mutta ne päivät latoi puuta pesään Linko-Jarkko, kun Ukka oli Lapin keskussairaalan leikkauspöydällä. Nollakelejä oli kuukauden aikana muutama, mutta ei niin pitkää lauhan pätkää, että Tukikohta olisi isolta katoltaan lumia alas pudotellut. Kasperi pudotteli halkokatoksen lumet, kun se on lähes tasakatto. Ja Ukka kolauskiellossa.

Tuossapa liitteenä Ukan sääaseman kuukausitilasto kuvina. Jälkiviisaus on paras viisaus, eli täällä olisi ollut tosi hyvät talvilomakelit tammikuussa. Olisi saanut kokea pari vuorokautta neljänkympin pakkasessa ja vastapainoksi myös sopivimpia mahdollisia ulkoilukelejä. Vaan vähänä olivat kairojen kulkijat Naruskalla, kuten tammikuussa yleensä on, kun ihmiset on peloteltu Naruskan pakkasilla. Omapa on syymme...Tuosta grafiikkakuvasta voi itse kukanenkin helposti päätellä, mistä suunnasta täällä tuulee silloin, kun kelit pysyvät lauhana. Länsilounaasta ei pakkasta tule, mutta annappas vinkan kääntyä itään ja koilliseen, niin pakkanen puraisee.

Tukikohasta länsilounaistuulia toivomisiin tähän.

2 kommenttia:

 1. Vähän käy katekks, tuo oikia talvi, täällä Jiissä oli kolmena päivänä -15 ja alle, muuten luisteltu +- 2 siinä nollan ympärillä, se ole mikään oikea talvi, nyyh...

  VastaaPoista
 2. On se talvettomuus hiippailemassa hiljaa tännekin päin. Me ollaan Mummelin kanssa asuttu täällä Sallassa vuodesta 1981 ja viimeiset 20 vuotta Naruskalla, Suomen kylmimmän kylän maineessa olevassa paikassa. Tänä aikana on selkeästi tapahtunut isoja muutoksia suursääolosuhteissa. Talviolosuhteita ei näytä nykyään kestävän viikkotolkkuja yhtä soittoa, kuten joskus, vaan lämpötilavaihtelut ovat lyhyitä ja nopeita. Tammikuukin on tältä vuodelta hyvä esimerkki nykyvuosista.

  On meillä onneksi kuitenkin enempi talviolosuhdetta kuin siellä Keski-Suomessa. En minä ihan talvetonta talvea siellä muista vuosien 1956-76 välillä, jonka ajan vietimmä Petäjävedellä. Helsingissäkin oli jonkunlaisia talvia 1976-81, vaikka siellä sai rämpsykeliin ja loskaan tutustua enimmäkseen talvisin.

  Tämän vuoden tammikuuta pidän kaikkiaan parhaana mahdollisena täällä Naruskalla, kun suurin osa kuukaudesta oli ulkoilukeliä ja ääriolosuhteet lyhyitä, vaikka neljääkymppiä näyttikin.

  Ukka

  VastaaPoista