maanantai 6. helmikuuta 2017

Hirvijauhelihapihvit Ukan tapaan.

Ei tule liikaa laiteltua näitä ruokaohjeita. Tämäkään ei välttämäti ole sen väärti, että tänne pitäis laittaa, mutta mullahan ei tunnetusti pää kiellä mitään.

Hirvenliha jauhelihaksi jauhettuna on maukkaampaa kuin sikanauta konsanaan. Makuasia, mutta meillä ollaan sitä mieltä.

Sulatin 800 grammaa hirvijauhelihaa pakkasesta. Muoviseen kippokupposeen laitoin mittaamatta kolmisen desilitraa kylmää vettä. Siihen sekoittelin kourallisen verran tavallista korppujauhoa ja saman verran semmoista maustettua korppujauheseosta. Lisäsin seokseen puolenkymmentä ruokalusikallista makeaa sinappia, puolisen desiä soijakastiketta, neljä kananmunaa, ruokalusikallisen mustapippurirouhetta. Nämä sekoitin ensin hyvin, jonka jälkeen vasta laitoin jauhelihan kuppiin.

Sekoitin sitten rautalusikalla koko satsin kunnolla sekaisin. Jos aineita mittaamattomalle käy niin, että seos vaikuttaa liian löysältä, niin siihen voi ripotella koko ajan sekoitellen korppujauhoja sen verran, että koostumus muuttuu jäykemmäksi. Jos seos vaikuttaa liian kuivalta, niin voipi lisätä vettä tai kananmunaa.

Tämän satsin kruunasin pussillisella mustaa emmentaljuustoraastetta, jonka sekoitin taikinaan ihan vihonviimeisenä. Joku kaipaa tämmöiseen vielä sipulia, mutta meillä menee mieluummin ilman. Sipulin voisi toki kuutioida sekaan tai vaihtoehtoisesti paistaa renkaina päälle se, joka sipulista tykkää.

Paistinpannulla voi mausteiden ja suolan tasapainon testata pienellä koepihvillä. Niin tein minäkin, mutta sattui möhlön tuuri, eikä tarvinnut tehdä muutoksia, vaan sai paistella pannulla sopivan rapean ruskeiksi molemmin puolin.

En käyttänyt paistamiseen voita, vaan paistomargariinia, vai millähän nimellä se Lidlin kasviöljypohjainen paistomömmö on. Hyvää vaahtoamaan pannulla, kuten kuvasta näkyy, mutta hyvin sillä pihvit paistuvat...


Pihvien kanssa laitoin uuniin isoja rosamundan uuniperunoita karkeasuolapetille, eli kevyt suolakerros uunivuokaan ja potut suolan päälle. Potut uuniin pariinsataan asteeseen rapiaksi tunniksi.

Hirvipihvien ja pottujen kanssa pöydässä oli sitä joskus taka-aikoina puheena ollutta paholaisenhilloa, joka on paprikapohjaista makiaa herkkua. Ja oli siinä pyhäpöydässä jotain kaupan valmista kaalisalaattiakin.

Pihvejä paistui kahden hengen huusholliin niin, että tänään paistelin paistinpannulla ohueksi viipaloituja rosamundapottuja kuorineen ja soijakastikkeella kevyesti maustettuina. Toisella pannulla kuumentelin edellä kerrottuja hirvipihvejä, jotka toiskertaan kuumennettuina olivat, jos mahdollista, vielä parempia kuin ensimmäisellä syöntikerralla...

Tukikohasta kokeilukommentteja mielellään kuuntelemisiin tähän.

1 kommentti:

  1. Nyt tuli Ukka ruuanlaitto/reseptienjako kielto.
    Rupiaa savu nousemaan päästä ja kuola roikoo pitkin pirttiä ku näitä kattelee ja lukee.

    Taidampa lähteä methäön sitä hirvestä ettimmään ku muuten sitä lihaa ei täältä saa. Tai saa purkissa tai leikkeleinä ynnämuina mömmöinä.
    niitä kun ostaa sen verran että saa perheelle aterian, ni saapi olla seuraavan kuun syömättä. Ei ole meinaan kovin edullisia eikä edes mitenkään makusia.

    Pakkasiakin saatiin poriin viälä tälle talvelle kun aamulla mittari näytti -18 astetta.

    Onneksi olin juuri syönyt ennen blogin vilkasua 😀😀😀

    VastaaPoista