keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Lumi maassa Walpurina.

Eipä ole epäilystä siitä, onko Naruskalla lumet maassa työväestön ja opiskelijoiden juhlan aikoihin. Uuttakin lunta on ennusteissa luvattuna parikymmentä senttiä, kuten taitaa olla luvattu sinne kauas eteläänkin,

Ei ole tullut pidempään aikaan käytyä Siekakönkään jäätilannetta tarkastamassa, joten tekaisin sinne pikamutkat. Talven ote on siellä aististtavissa, kuten kuvista näkyy.

Lapin Radiosta kuulin juuri uutisen, että Lapin Ely-keskus ennustaa kevättulvien olevan keskimääräistä helpompia ja ajoittuvan toukokuun loppupuolelle. Ajankohtaennuste kyllä pitää paikkansa, mutta tulvan suuruudesta en näillä lumimäärillä vielä ennustelisi yhtään mitään, koska tulvavettä on tässä kairassa varastoituna lumessa kuutio, jos ei parikin. Lumen vesiarvo on aivan varmasti huipussaan, kun puoli metriä on tiiviiksi pakkaantunutta tavaraa. Ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän lunta sulamattomana vielä on.

Eihän tähän tarvita kuin muutama kunnon lumipyräkkä ja sen jälkeen maakuntavesisateet ja äkkilämmintä, niin tulva on valmis. Kovin pitkään ei meno viimepäivien kaltaisena voine pysyä, kun yöt ovat puolenkymmentä astetta miinuksella ja päivät vain samat asteet plussalla. Lumi ei noissa kelioloissa vähene.Tukikohasta jäidenlähtöä toukokuun puolivälin jälkeen odottelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti