keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Karhutunturi maailmankartalle.

Ukan sääaseman Vivotek -merkkinen kamera on kiikkunut Tukikohdassa katonharjan yläpuolella rapiat puolenkymmentä vuotta. Kuvausolosuhteisiin nähden kameraa voi pitää suunnilleen idioottivarmana teknisenä laitteena, joka jaksaa näpätä muutaman minuutin välein videolta valokuvan ja toimittaa sen internetin kautta levitykseen.

Käyttökatkokset sopivat suunnilleen yhden miehen sormiin näiden vuosien aikana. Pieniä vahinkoja on kameran tolpalle vuosien saatossa sattunut, kun kattolumet ovat väännelleet tolpan haruksien kautta tolpan kaksinkerroin. Niissä on osasyyllisenä myös eräs Ukka, joka ei kaikkeen ennakointiin jaksa, eikä pysty.

Eilisestä alkaen kamerakuva on lähetetty uuteen paikkaan. Siihen vihjeet löytyivät yr.no -sääsivustolta, joka antoi Naruskan säätiedoille lähimmäksi kameraksi Saijan tiesääkameran. Ukka tietenkin korjasi virheen ja liitti oman kameransa Naruskan säästä kertoville linkeille, koska Saija ei ole Naruska.

Linkit löytyvät klikkaamalla Tästä lookr.comin sivulle . Sivustolla näkyy jatkossa vuorokautinen ja kuukausittainen kuvasarja, joista tästä eteenpäin muutaman viikon jälkeen voi katsella vaikka keskiyön aurinkoa Naruskalta, jos ei ole tilaisuudessa tulla sitä paikan päälle kokemaan.

Muistutuksena laitan tähän linkin Kamerakuvat Naruskalta menneiltä vuosilta  , johon Ukka on keräillyt muutaman kymmenen erilaista sääkuvaa Naruskan vaihtelevista maisemista ja olosuhteista.

Sääaseman tuulimittarista voin kertoa väliaikatietona, että Barackin lähettämä paketti on lunastettu Suomen Tullista. Paketti on nyt Suomen Postin kuljetettavana Helsingistä Naruskalle, joten kohta saatetaan taas saada tuulilukemiakin Ukan sääasemalta. Tässä tämä aurinkoisen aamun sääkuva:


Tukikohasta moottorisahan virittelemisiin iskukuntoon tähän.

2 kommenttia:

 1. Lookr.com oli loistojuttu. Nyt saadaan täällä etelässäkin seurailla "paratiisin" säätilanteita.

  Jännityksellä seuraillaan kesäkuun alkua kalastamisen suhteen.

  Mistäs me ukka saadaan naruskanseudun paikalliskartta? Sellanen missä vesistöt ja reitit tuntureille ym näkyvät selvästi?

  Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Ehkä paras kartta on joko Sallan retkeily- ja ulkoilukartta 1:100 000 tai vastaavasti saman mittakaavan kartta Savukoski-Tuntsa. Molemmissa on ajantasaiset reitit, tulipaikat ym. Jos jostain alueesta katsoo tarvitsevansa tarkemman kartan, niin eikun Maanmitauslaitoksen sivuille ja sieltä.
  Tukikohdassa on seinällä hyvä 1:20 000 kartta lähialueesta ja myös 1:35 000 kartta, jossa näkyy Naruskajoki Tenniöjokiristeyksestä Naruskajärvelle asti. Niillä voi kalareissuja suunnitella ottamalla vaikka kännykkäkamerakuvan, kuten olen nähnyt tehtävän...

  VastaaPoista