maanantai 27. toukokuuta 2013

Hilla kukkii, muttei vielä Naruskalla.

Suomi on pitkä maa. Ja Salla on pitkä pitäjä. Eteläisimmästä Oulangasta Tuntsan koillisimpaan kulmaukseen on matkaa parisensataa kilometriä. Ja sata kilometriä pohjois-etelä suunnassa merkitsee kesän tulossa ja kaikessa siihen liittyvässä viikkoa ajassa. Kertaus tästä aiheesta on opintojen äiti.

Rovaniemeltä tänään kotiin päin ajellessa Ukka näki ensimmäiset hillankukat. Paikka oli Kemijärven Joutsijärven kylän ja Sallan Kursun kylän välissä pikku suolla, jonka laidat ulottuvat lähes tien pientareelle. Jopa oli auringossa kylpevissä mättäissä näkösällä muutama kymmenen hillan kukkaa. Eli Lapin lämpöaalto tekee tehtäväänsä.

Naruskan tasalla hilla ei ainakaan laajemmalti vielä kuki. Tuosta Ukan havainnosta voisi laskea noin sadan prosentin varmuudella, että tulevan viikon alkupäivinä hillankukkia löytyy Naruskaltakin.

Mustikka ei vielä Naruskalla kuki, mutta ei paljoa kukkien aukeamisesta puutukaan. Korvasieniä Mummeli ja Kasperi eivät vielä eilen Naruskan aurausaukoita tavanneet, mutta nekään eivät voi kaukana olla.

Kevät on monessa asiassa edellä tällä korkeudella. Naruskajoen vesi esimerkiksi on vain parikymmentä senttiä ylhäällä kesävedestä. Ja vesi on laskussa, koska lumet ovat lähes finaalissa, eikä taivaalta ole saatu kunnon sadetta pitkiin aikoihin.

Tukikohdassa on ennätysmäärä pesintää suunnittelevia pääskysiä. Ne selkeästi kilpailevat räystästilasta ja varastorakennuksen avoimista vinttineliöistä orsineen. Pääskysten tirskuntaa ei voi välttyä kuulemasta, kun ikkunat ovat yötäpäivää auki.

Sääskitilanne ei tietenkään kiinnosta ketään, mutta mainitaan siitäkin. Perstuntumalta voisi sanoa, että lämpötiloihin verrattuna sääskiä on vähänlaisesti. Ainakin toistaiseksi. Ja jos kevätkesä jatkuu poutaisena, saattavat sääskiparat jäädä kasvulätäköissään kuivalle maalle, jolloin ne valitettavasti eivät pääse kehittymään ystäviksemme.

Laitan tähän yhden avautumassa olevan hillan kukan muistuttamaan siitä, että näiden keltaisten herkkumarjojen kukinta on alkamassa. Pääkukinnan aikaan Tukikohdan tasalla noin parin viikon päästä toivomuslistalla olisi rankkasateeton ja raekuuroton jakso, sekä tietenkin hallattomat yöt. Ja sitten tilauksessa on myös lentäviä hyönteisiä, jotta pölyttyminen tapahtuisi tuulipölytyksen kanssa rinnan. Epävarmuustekijöitä ei hillan kukinnasta puutu, joten toivotaan onnistumista. Pitkästä aikaa.


Tukikohasta vaihteeksi etelään pikakeikalle suuntaamisiin tähän.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti