maanantai 5. syyskuuta 2011

Telttaelämää Ruotsin armeijan malliin Naruskalla

Ukan telttavarastossa on takavuosien ulkomaanmatkailun peruja parikin isoa telttaa. Amerikkalaisvalmisteinen Campstation on toimittanut sekä majoitus- että huoltoteltan tehtäviä. Ruotsin armeijan joukkueteltassa asuivat aikanaan perholeirien ohjaajat Venäjän puolella Vanhassa Sallassa Tuntsajoen törmällä. Se oli se reissu, jolta Ukka meinasi jäädä Siperiaan lusimaan, mutta vielä päästivät sakolla, kun entisyyttä ei liikaa ollut.

Vielä piti omaisuuteen liittää yksi teltta. Sekin on Ruotsin armeijan mallia. Näitä on ollut myynnissä eri toimittajilla Suomessa, mutta Ukka ostaa paukautti omansa SA-kaupasta, joka realisoi kaikkea armeijakamaa. Ruotsalainen teltta vei pisimmän korren ei niin kovin laajasta valikoimasta, koska sen pakettiin kuuluu myös kamina. Kaikissa kunnon teltoissa on oltava kamina, koska se mahdollistaa kylmissäkin olosuhteissa makiat unet. Nehän syntyvät siitä, että teltassa nukkujalla on keskimäärin sopiva nukkumalämpötila, kun pää jäätyy ulkoseinällä ja jalat palavat kaminan puoleisessa päässä.

Näillä odotettavissa olevilla syksyisillä yökylmillä kaminateltassa tarkenee varmuudella, jos jonkunkaanlaisen makuupussin omistaa. Tukikohdan takapihan maastoon pystytetyn puolijoukkueteltan alla on lisäksi lautarakenteinen vanha Naruskan kyläseuralle aikanaan kuulunut tanssilattia, joka ei enää kestä jenkkaa, mutta rauhallista unta kyllä. Lautarakenteisen pohjan päälle on viritetty maakosteuden katkaisijaksi pressu, jonka päälle vielä on viritetty paperikoneen viirakangas. Sitähän saa lakkautetuista paperitehtaista, kunhan näkee vaivan käydä hakemassa.

Muutama kalaturisti kun pelemahti viikonloppuna kalalupien ostossa, niin heidän suosiollisella avustuksellaan Ukka ja Mummu saivat teltan komiasti pystyyn. Lauantai-illan kokeilussa ruotsalainen kaminapatentti pienen alkuyskähtelyn jälkeen osoitti sen, että heillä on kenttäkelpoinen teltta-kaminayhdistelmä, jos vaikka tappelemaan pitää alakaa. Jos eivät sitten hätäpäissään ole kaikkia telttojaan ympäri maailmaa myyneet.

Huomenissa tulee kansainvälistä porukkaa Tukikohtaan. Laitetaan Tsekin tasavallan tytöt ja pojat testaamaan, miltä maistuu uni Naruskan hallayössä, Venäjän rajassa kiinni ja ympärillä Ruotsin armeijan teltta kaminoineen. Kansainvälistä tunnelmaa ei ainakaan vähennä se, että Ukka sijoitti käytöstä poistetun Canal+ firman satelliittiantennilautasen kaminan alle turvaamaan, ettei KipinäMikko tai KipinäMimmi sytytä koko komistusta tulheen. Polttopuut on kipinävuorolaisille pilkottu valmiiksi.

Saapa nähdä, onko yöllistä liikennettä kangaskaton alta peltikaton alle, vai päinvastoin.

Tukikohdasta tähän.

1 kommentti:

  1. Vaeltaja ota mukaasi rinkan päälle lautasantenni, josta saat turvallisen nuotion pohjan reissuillasi.

    VastaaPoista