keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Ruska 2011

Milloin se ruska Lapissa oikein on? Tätä kysellään meiltä ja muualta aina, kun syksyn se ajankohta alkaa lähentyä, jolloin ruskaa voi kalenterin mukaan olettaa olevan. Ukka on kertonut aika monelle ihmiselle aikain saatossa yhden ilmeisen viisaan miehen määritelmän ruskasta. Nimeä ei miehelle nyt ole antaa, mutta viisas hänen täytyy olla. Kuka tahansa ei nimittäin uskalla laukoa, että ruska on 10. päivä syyskuuta kello 14.00. Joka vuosi.

Ajankohta ei keskimäärin ole väärä. Olipa ruska etuajassa tai myöhässä, on aina syyskuun kymmenennen tienoissa jonkunlainen ruska. Jos ei ihan kirkkaimmillaan ja parhaana, niin jonkinlaisena kuitenkin.

Päivämäärä 10. syyskuuta on helppo muistaa monesta asiasta. Silloin pääsäännön mukaan alkaa maalinnunpyynti. Myös taimen aloittaa kuturauhansa. Ja sinä päivänä vuonna 1955 ovat maailmaan pullahtaneet merkkihenkilöt, kuten esimerkiksi hiihtäjäsuuruus Marja-Liisa Kirvesniemi ja eräs Naruskalla asuva Mummu. He siis pitävät Ruskan päivänä synttäreitään. Paljonkos se 2011-1955 tekeekään?Kolme päivää ennen H-hetkeä Naruskan Retkeilymajan sääkameran kuvissa Ruska näyttää tältä. Kuvia arvioimalla jokainen päätelköön, ehtiikö lehtipuuluonto kolmessa vuorokaudessa väriloistoonsa vuonna 2011. Kuten kuvista näkee, aurinko muuttaa väriloistoa aika lailla.

Ukan arvio on, että parempikin Ruska on nähty, mutta on huonompikin. Ehkä se tänä vuonna on hieman myöhässä. Ja ainakin koivuja rassaa ruoste. Haavat ja pihlajat eivät vielä ole ruskastumistaan aloittaneet.

Tukikohdasta tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti