lauantai 17. syyskuuta 2011

Tasaset laet Ruskassa.

Kamera kiertää. Mummu kiipesi eilen Tuntsalla Kuskoivan päälle. Sehän on Kuskoiva sen hienoimman sortin mukainen iso kivikasa tuossa Nuoluskurun eteläpuolella. Se on sitä Tuntsaa, paloaluetta. Kuskoivan laessa on semmoinen kivivarasto, että jos sen kaikki sammaloituneet kivet ripustettaisiin koristeeksi seinille, niin muutama hehtaari seinää saisi uudet kuviot. Ja hienot.

Ainahan se on tuo itänaapuri maata muokannut. Milloin on muokannut molemmilla puolilla rajaa, mutta nyt näyttää muokkaavan enempi tuolla "omalla" puolellaan. Onhan siellä Kovdorin kaivoskaupungin liepeillä, josko ei ihan kaupungin keskustassa, ollut Suomen puolelle jo vuosia näkynyt tasalakinen maakasa. Kasaa sinne syntyy avolouhoksen tuotoksena. Mitä lienee naapuri siellä kaiken kaikkiaan kaivelee ja jalostaa, sitä en edes muista ja tiedäkään, mutta kai sieltä jotain lannoitetta ja tietty uraaniakin maasta mehustetaan. Mikä lie päätuote.

Eilisellä Kuskoivakierroksellaan Mummu meinasi persiilleen lentää, kun itäpuolen tunturimaisemaan oli ilmestynyt uusi komia kasa. Se vanha kasa on tuon kuvan oikeassa laidassa ja uusi siitä vasempaan.Nythän on vankassa suunnitelmassa se, että Soklin maa-ainekset viedään myös Kovdoriin mehustettavaksi. Siellähän on varmasti tekniikka uraaninkin käsittelyyn valmiina. Mahtaa se olla komia näky loppupeleissä, kun Soklin paikalle karttaan merkitään muutaman kilometrin halkaisijaltaan oleva kraateri, joka sitten junapelillä on siirtynyt tasalakiseksi tunturiksi Venäjälle. Siihenhän on suunnitteilla rautatie Soklista Kovdoriin. Malmijunien välissä pääsee kohta pendoliinojunalla Tuluppion tiskoon Kovdorista ja päinvastoin.

Käväiskääpä googlettamassa karttapuolella Kovdorin seutua, niin siitä näkee, että luonnonsuojelu on aina näissä kaivannaistuotantolaitoksissa ykkösenä. Paskavesiä ei luontoon ole piipillistä enempää lirahtanut.

Tukikohdasta tällä kertaa tähän. Täytyy vielä mennä tarkistamaan, kuka se olikaan johtamassa Suomen kauppa- ja teollisuusministeriötä, kun möivät Soklin rikkaudet pilikkahinnalla ulkomaalaisille, jotka nyt vievät ne jalostettavaksi ulkomaille. Hehheh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti