keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Sarjassamme riistaa ruuaksi Naruskan tapaan


UKAN MAALINTUPATA



Maalinnuksi ei kutsuta niitä pääasiassa maassa asustavia lintuja, joita nykyään on tavaratalojen hyllyissä pakattuna kaikkiin helevetinmoisiin marinaadeihin ja liemiin. Tosi kokkihemmo ei tällaista tavaraa ruuanlaitossa hyväksy, vaan kävelee pystyssä päin kaupassa tuorelihaosastolle. Sieltäkään ei kuitenkaan löydy seuraavan ruokalajin materiaalia, koska maalintu tarkoittaa metsoa, riekkoa, teertä tai pyytä. Hienommat ihmiset puhuvat metsäkanalinnuista.

Seuraavaa ohjetta voi soveltaa edellä lueteltujen maalintujen ruuaksi valmistamiseen siten, että pataan käytetään vain esimerkiksi riekkoja. Kaikissa edellä luetelluissa lintulajeissa on ominaisinta voimakas riistan maku, eli niitä voi laittaa samaan pataan useampaakin lajia. Pataruuan pitkä haudutusaika takaa senkin, että liha kypsyy, vaikka se sattuisi olemaan sitä vanhinta mustaa koukkunokkaista  ukkometsoa. Valmistusmateriaali riippuu niin pirusti siitä, minkälaisia metsämiehiä on raaka-ainetta hankkimassa. Tarvitset kuitenkin seuraavat perusaineet, joiden käyttämisestä varoitan jo tässä vaiheessa siitä, että kolesterolipotilaat voivat siirtyä suoraan johonkin muuhun ohjeeseen. Ei vainenkaan, kyllä tällaisen pataruuan kestää syksykesästä nauttia kerran viikossa tai ainakin kerran kuussa. Tarvitset onnistuaksesi:


-          ison kannellisen uunivuoan tai valurautaisen kannellisen padan
-          maalinnun mielellään rintalihaa vähintään parisataa grammaa per syömämies
-          lintujen kivipiirat ja maksat, jos ne on ymmärretty jättää talteen
-          oikeaa voita paistamiseen ruokaöljyn kanssa tai vaihtoehtoisesti suolaläskiä, jota saa ainakin Lapin hyvin varustetuista kaupoista
-          kokonaisia tai jauhettuja katajanmarjoja
-          kokonaisia pakastettuja mustikoita ja/tai karpaloita/puolukoita
-          paketin norjalaista ruskeaa kutunjuustoa, joka nykyään on pakattu ruskeanoranssiin muoviin, missä norjalaiset kansantanssijanuket tanssaavat. Löytyy hyvin varustetuista juustohyllyistä.
-          sinihomejuustoa, jos pidät siitä
-          maustamatonta tai yrttimaustettua tuorejuustoa paketti tai pari
-          rehellistä kuohukermaa vähintään puoli litraa
-          isoja sipuleita 2-3 kappaletta
-          rouhittua mustapippuria tai valkopippuria
-          hienoa merisuolaa
-          lihaliemikuutioita harkiten, ellet halua korvata sitä riistafondilla


Leikkaa maalintujen rintalihat poikkisyin noin puolen sentin vahvuisiksi viipaleiksi. Jos lihat ovat kylmiä, anna niiden lämmetä huoneenlämmössä ennen ruskistamista. Kuumenna valurautainen pata, tai sen puuttuessa paistinpannu niin kuumaksi, että voi siinä hieman ruskistuu, kun voin kanssa laitetaan tilkka ruokaöljyä samanaikaisesti.

Ruskista lihaviipaleita sen verran molemmin puolin, että liha saa kauniin ruskean pinnan. Paistamisen aikana voit kevyesti suolata ja pippuroida lihoja, mutta harkiten, koska kastikkeeseen tulee suolapitoista kamaa. Ruskistamisen päätarkoitus on sulkea lihasta syyt siten, että liha pysyy mehevänä. No, pysyy se liha mehevänä tässä naruskalaisessa soosissa muutenkin.

Jos haluat, voit kuullottaa pilkkomasi sipulin kappaleet edellä kerrotulla tavalla, mutta sipulit voi laittaa pataan kuullottamattakin tuoreena palasteltuna.

Lisää tämän jälkeen uunipataan lihojen ja sipulien päälle vedenkeittimellä keitettyä vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisää kuutioiksi leikkaamasi norjalainen kutunjuusto pataan. Laita silmät kiinni ja kaada puolilitrainen kermatölkki kokonaan pataan. Lisää muut valitsemasi juustot. Kokkina määräät ja tiedät määrät.

Pidä pataa miedolla lämmöllä keittolevyllä niin, että se pysyy koko ajan lähellä kiehumispistettä. Laita uuni päälle, asteita 150.

Lisää pataan vielä puoli kämmenellistä katajanmarjaa, saman verran kokonaisia mustikoita, karpaloita tai puolukoita tai niitä kaikkia. Sekoittele padan sisältöä hellästi puukauhalla. Maista kieltäsi polttamatta liemen suolapitoisuus ja lisää tarvittaessa kaksi tai kolme lihaliemikuutioita. Pientä hienosäätöä myös hienolla merisuolalla, mutta varo tappamasta riistanmakua.

Kastike suurustuu uunissa ilman eri suurustamistakin, mutta jos haluat sen olevan kohtalaisen paksua, voit lisätä siihen valmista suurustusainetta Maitzenaa, tai vaihtoehtoisesti voit tehdä suurusteen vehnäjauhosta. Sehän tapahtuu niin, että laitat korkeaan juomalasiin 2-3 ruokalusikallista vehnäjauhoa, kaadat päälle kylmää vettä tai maitoa ja sekoitat seoksen vaikkapa haarukalla niin, ettei paakkuja esiinny. Siten kaadat lasin sisällön pataan sitä koko ajan hellästi sekoittaen.

Laita padan tai vuoan kansi kiinni ja nosta astia kuumentamaasi uuniin. Hauduttamisajassa ei kannata kelloa tuijotella, eikä ylimääräistä hoppua pitää. Käytä pataa noin tunnin välein pois uunista ja sekoita sitä kevyesti. Tarkistele maun kehittymistä ja arvioi, onko suolaa tai jotain muuta vielä lisättävä. Kyllä sä tiedät. Tarkkaile myös patakastikkeen koostumusta. Jos se vaikuttaa liian paksulta, lisää siihen varovasti joko vettä, kermaa, maitoa, tai vaikkapa tilkkanen keskikeppiä.

Valmistele padan kypsymisen aikana juhlava ruokapöytä. Huomioi snapsiaineet, jotka pidät pakasteessa muutaman tunnin ennen ruokailua. Valikoi myös muut ruokajuomat, joiksi sopivat hyvät ruokaviinit, miksei huurteinen olutkin..

Perunoiksi voi suoritella Lapin puikulaa, josta voi rakentaa joko perunamuusin tai ne voi keittää myös kuorittuna kokonaisina. Erinomainen vaihtoehto ovat myös uuniperunat, eli puikuloista halkaistut ”kajakkiperunat”, jotka valmistuvat uunin yläosassa voisulan ja soijakastikkeen yhdistelmällä voideltuina. Ne kypsyvät rapeiksi alle puolessa tunnissa.

Jos maalintupataa yhtään jää, niin lopun voit hyödyntää joko lämpöisien voileipien täytteenä tai ruokaohjeen Naruskalainen eväsmakkara valmistamisessa. Se on sitten seuraavan päivän eväs.

Riistaruoka ei ole monenkaan ruokapöydässä niin kovin tavallisesti esiintyvää herkkua, joten harvinaisuutensa vuoksi sitä pitää nauttia erityisellä kunnioituksella ja arvokkuudella ja rökälehtimättä.

Kun saat sukat ja housut pyörimään ruokailijoiden jalassa, niin laita tämän ohjeen sivuun tai perään tarkempia ainemääriä, joita valmistamisessa käytit. Inspiroi, se on kokin oikeus!


Tänään Tukikohdassa syötiin päivälliseksi edellä kerrotulla ohjeella valmistettu maalintupata. Kuvasta puuttuu kolme metsämiestä ja kokkikolmoset Mummu ja Ukka. Pataan käytettiin orren saalislinnuista puolenkymmentä raavaammasta päästä.

Saunan ja päivällisen jälkeen herrat Suamamiehet eivät kyenneet antamaan lausuntoja..

Tukikohdasta tällä ruokaohjeella tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti