keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Misä pirteimmät männyntaimet. (2155)

Meikämanne kun ei ole mettäalan ammattilainen, nin evvoi oikeen tietää mettäasijoista mittään. Mutta omila silimälläsä saakait havvaintoja tehhä, ninko on tullu joka päivä tehtyvä rapijan kuuvenkymmenevvuojen aijjan.

Misä kasvaa parraat männyntaimet? Ja istuttamata, eli luontaisesti siementämälä? Ja maata metrinsyvvyisiin ojjiin runtelemmata ja kulukukelevottomiks tekemätä? Häh?

No kattokaa puolenkytävuotta sitten kunnostetun Kuutsijängän mettäautotien laijoilta eilen otetuista tokumenteista. Tietä sillon levitettiimmetrilä ja ojakkaivettiin uusiks. Ja sitten tiele vejettiin sorapitonemmurske. Ja soli siinä. Ei tehty ojanpenkoile sen kummempata, hienosti tasattiivvaan kaivinkonheela, jota ammattimies käyttelit.

Ja miton tapahtunnu tähämpäivään mennesä? Kolomenkilometrin mäntyvaltasta Lappimettää halakovan mettäautotien laijat kasvaa tuhansija nivvirkkuja mäntytaimija, että net on varmana elinkeleposija. Virheettömijä suurin osa, josei auramies vahingosa talavela ole sattunnu hipasemmaan.

Nimimerkki tythymä kyseleekinnyt muiltaki mettäkoulutusta saahneilta immeisiltä kuin omalta poijjalta, miks mänty onnistuu tuommoseen tasaseks muokattuun hiekkaan tartuttammaan siemenesä, joka vielä kimpoo siitä kasvuun ko raketti. Tarvijammako met välttämäti istutuspuuta ja helevetimmoisija ojaraiskijoita, josta esmerkiks Sallan yhteismettän aluve alakaa olleen Naruskallaki varsinaine miinusmerkkine nähtävvyys. Jakun kattelee niitä istutettuja maahan tökättyjä taimija, nin yks ovvinksallaan tuonne ja yks tänne. Ja moni ei olellähtenny kasvaan ollenkaan.

Kumpakhan on tehokkampi puuta uuvistaan, luonto vai ihimispolonen...

Ajattelemisien aihetta kuvijen kans, kuvattu eilissäpänä Kuutsijängäntien laijoilta. Sihen saa kohta harvennushakkaamala luontaiset aurausviitat MoilasJussille. Nuilla terhakoilla mäntypolosila ei muuta käyttövä tuosa kasvupaikala kait ole. Mutta tuommosta karvualustata kait joku ossaa tehhä mihivvaan, misä puu sais alakaa kasvaan...
Tukikohasta ammattikommentteja oottelemissiin tähä.

1 kommentti:

  1. Ei ole ammattikommentti ja ihan samaa mieltä olen yhteismettän raiskatuista puupelloista. Tuumailen kuitenkin tätä tienvartta...

    Kun tietä on tehtynä niin maan pinta on paljaana ja mikäpä olisi männyntaimelle parempi paikka itää kuin juuri paljastettu sopivan hiekkainen ja karkea paljas maa-aines. No sitten ko se taimi on itäny niin tarvitaan vettä - ei liikaa eikä liian vähän ja missäpä nämä olosuhteet paremmin täyttyy ko mehtätien ojanpenkalla josta pahin sadevesi huilaa ojanpohjalle mutta samaan aikaan hiesumaa sitoo sopivasti vettä kasvua varten.

    Jos en ihan väärin ymmärrä niin sitä samaa kai koetetaan aukkojen aurauksella tehdä eli luoda parempaa (ja tehokkaampaa = nopeampaa) kasvupohjaa taimille jossa kasvuun tarvittavat mineraalit on heti taimien juurten ulottuvilla ja vesi painuu auran jättämiin ojiin. Viisas metsuri sanoi kuukausi takaperin että pottitaimi ei elä jos sen tökkää mihin sattuu - aina tarvii muokatun maan alleen.

    Sitä minen ymmärrä että miksi ne aukot pittää nykyaikana semmosella ihan älyttömällä auralla raiskata. Ja älyttömintä on että motokuski jättää kelot ja säätöpuut pystyyn lakien mukaan ja sitten tulee mahdoton detroitdiisseli ja painaa jättöpuiden yli aukkoa auratessaan. Tästä on oikeiden ammattilaisten hyvä jatkaa....

    VastaaPoista