torstai 7. joulukuuta 2017

Kolmekymppisen Kallen Suomi 100 -mietteet.

Onko lottovoitto syntyä Suomeen?
Maailmassa syntyy vuosittain 140 000 000 vauvaa, liki 16 000 joka tunti. Suomen syntyvyys oli vuonna 2016 vain 52 814 lasta, joka tarkoittaa 6 lasta tunnissa. Joka 2664. maailmaan syntynyt lapsi on siis suomalainen. Prosentuaalisesti todennäköisyys syntyperäiseen suomalaisuuteen on 0,0375%. Loton 7-oikein-tuloksen todennäköisyys on 0,0000053638 %, eli pääpottiin verrattava lottovoitto Suomeen syntyminen ei todennäköisyyksillä arvioituna ole. 5-oikein-tuloksen lotossa saa jo Suomeen syntymistä huomattavasti todennäköisemmin, prosentilla 0,0594736198 %. Viidellä oikein lotossa pääsee kiinni noin 50 euron voittoon.
Mikä on sitten suomalaisuuden arvo? Erilaisten tilastojen valossa suomalaisuuden mukana saamme erinäisiä etuoikeuksia. Meillä on oikeus asua maailman vakaimmassa, vapaimmassa ja turvallisimmassa valtiossa, luottaa maailman parhaaseen hallintoon ja riippumattomimpaan oikeuslaitokseen sekä elää maailman vähiten järjestäytyneen rikollisuuden vaivaamassa yhteiskunnassa. Tilastokiitosta suomalaisuutemme on saanut myös muun muassa vaalien, poliisitoiminnan, korruptiovähäisyyden, pankkivakauden, lehdistövapauden, inhimillisen hyvinvoinnin, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, laillisuusperiaatteen noudattamisen ja ihmisten perusoikeuksien suojelemisen osalta.
Tyytyväisyytemme suomalaisuuteen on tutkitusti huippuluokkaa. Maailman onnellisuusmittarissa yllämme kärkilukemiin, olemme yleisesti tyytyväisiä elämäämme, asumiseemme, luotamme poliisiin ja päättäjiin ja jopa toisiin ihmisiin. Meillä on vahva usko talouteen, emmekä mittauksen perusteella kärsi edes pahasti liiallisesta työtaakasta muihin maihin verrattuna. Meiltä löytyy myös todennäköisesti läheisiä, joihin voimme tarvittaessa turvautua.
Kansalaisten välistä tasa-arvoa pidämme tasavaltamme kruununjalokivenä. Sukupuolten välinen tasa-arvo työelämässä ja vallanjaossa toteutuu meillä verrattain loistavasti. Köyhyysasteemme on maailman alhaisimpia ja tuloerot pienimpiä. Suomi-veneessämme matkustavien yhdenvertaisuus on arvostettavalla tasolla, ainakin jos verrataan maailman tilanteeseen keskimäärin.
Ympäristö jossa elämme on meille suotuista ja osaamme kohdella sitä hyvin. Pärjäämme erinomaisesti ympäristön tilaa ja kehitystä kuvaavassa vertailussa. Hengitämme puhdasta ilmaa, vesirikkautemme on vailla vertaa ja riski altistua luonnononnettomuuksille on minimaalinen. Metsiäkin meillä on eniten ja tilaa elämiselle kolmanneksi eniten Euroopassa. 6 hehtaaria jokaista asukasta kohti. Saariakin on meillä toiseksi eniten maailmassa, liki 180 000.
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on kertonut meille, että olemme koulutuksen kirkkain tähti maailmassa. Inhimillistä pääomaa meillä on jaettavaksi asti, tarjoamamme perus- ja korkeakoulutus on erinomaista ja palvelee tulevaisuuden osaamistarpeita. Osaamme lukea parhaiten koko maailmassa ja hyödynnämme taitoamme kirjastopalveluissa ihailtavalla tasolla.
Suomemme on kilpailukykyinen tietoyhteiskunta. Osaamme hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa, olemme innovatiivisia, osaamme kehittää ja tutkia. Haluamme pitää yllä elinikäistä oppimista. Digitaalisuus on meillä kova juttu ja tiedämme, miten sitä hyödynnetään kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Meillä on maailman toiseksi eniten langattomia laajakaistoja sataa henkeä kohti ja mobiilidataa kuluu liittymää kohti eniten. Yrityksillämme on hyvät oltavat, talousympäristö tukee liiketoimintaa ja yrityksemme osaavat toimia eettisesti ja kestävästi. Meidän passimme on kovaa valuuttaa maailmalla. Sillä pääsee 175 maahan ilman viisumia.
Sanotaan, että lapsissa on tulevaisuus. Olemme onnistuneet luomaan Suomestamme lapsille oikeudenmukaisen ja turvallisen kasvuympäristön. Maamme on maailman toiseksi paras maa olla tyttö. Suomessa nuoret ovat murrosiästään huolimatta tyytyväisiä elämäänsä. Ainakin huomattavasti tyytyväisempiä, kun maailman nuoret keskimäärin. Tulevaisuutemme lienee siis turvattu.
Terveydenhuoltojärjestelmämme tehokkuus on ensiluokkaista. Meillä vastasyntyneiden elinajanodote on pisimpiä maailmassa. Syntyvät lapset eivät ole alipainoisia, äidit ja lapset ovat hyvinvoivia ja imeväis- ja äityiskuolleisuus lähes olematonta. Kokonaiskuolleisuus syöpään on meillä OECD-maiden toiseksi alhaisinta ja tupakointi kolmanneksi harvinaisinta.
Olemme nyt kirjoittaneet Sata vuotta maailman vähiten epäonnistuneen valtion historiaa. Onnistumiset ja maailman vähiten epäonnistumiset näkyvät tilastoissa. Rahassa mitattavaa arvoa suomalaisuudelle lienee mahdoton määrittää. Loton 5-oikein-tulokseen en ainakaan minä halua suomalaisuuttani vaihtaa.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

2 kommenttia:

  1. Johtuunee juurikin yläolevasta että en voita lotossa, kerran jo voittanut sen seitsemän oikein=)

    Lapsissa, ja Lapissa!! on tulevaisuus.

    VastaaPoista
  2. Kallelta hyvä kirjoitus. Mediassa julkisuuteen nousee pääasiassa negatiivista uutisointia ja tyytymättömyyttä. Hienoa on lukea tilastollista koostetta asioista, jossa Suomessa on hyvin, tai erittäin hyvin onnistuttu.

    VastaaPoista