sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Kesävesikorkeus viivästyy.

Ei ole Naruskan ja Tuntsan kairoissa liikaa alkukesästä sadellut. Tämä sunnuntai kuitenkin kaiken muuttaa voi, kun aamuyöstä lähtien on Ukan sademittariin kertynyt vettä jo lähes 15 milliä, eikä sadetutkassa ole sadetaukoa vielä näkyvissä. Ja kaiken lisäksi EWN:n ennsuteessa on tulevalle Juhannusviikolle luvassa kolmisenkymmentä milliä vettä taivaalta vielä lisää. Semmoiset sademäärät palauttavat Naruskajoen vedet takaisin nousuun varsinkin, kun kaikki sulamisvedetkään eivät ole vielä alas tulleet keruualueelta.

Jokiveden lämpötilaa ei ole tullut mittailtua, mutta ei se vielä voi kymmentä astetta lämpimämpää olla, kun tulva vielä on meneillään, eikä intiaanikesästä ole toistaiseksi havaintoja. Ja lähimmän viikon lämpötilat eteenpäin näyttävät karuja alle kymmenen asteen päivälämpötiloja, eli lämpösummaa ei liikoja tulevalla viikolla kerry. Hillan kukinta siis myöhenee totutusta edelleen.

Sääskikesä ei Naruskalla toistaiseksi ole alkanut. Nyt sade saattaa hiukan elvyttää sääskien syntyvyyttä, mutta toisaalta ei samanaikaisesti ole luvassa lämpöaaltoa, jonka hyönteisetkin syntyäkseen tarvitsevat.

Tuntsan ja Naruskan pohjoisosien sivuteillä on tarvittu viime päivinä hinausapuja, kun autoilijat ovat lähteneet kokeilemaan niitä metsäautoteitä, joita talvisin ei pidellä auki. Muun muassa Kuskoivan tiellä oli ja on vieläkin lumipaikkoja niin, että vetoapua on siellä oltu vailla. Eikä tämä nyt satanut vesi vähennä ongelmia, vaan routa saa sateesta liikettä sulamisen suuntaan, eli pehmeät paikat ovat entistä pehmeämpiä, kun maakuntasade maan kastelee. Pääväylät niinkin ovat täällä kohtalaisessa kunnossa, joskin niilläkin on odotettavissa routavaurioita nyt, kun näyttää kunnolla satelevan.

Alla olevista kuvista toissapäivältä saa osviitat Tuntsan lumitilanteesta Kuskoivan tien suunnalta. Nelivetoautoja ja harkintaa tuolle talven auraamattomana olleelle tielle vaikkapa Nuoluskurun kodalle suunnitteleville toivotaan, koska tie pehmenee ja lumet eivät sieltä näillä keleillä nopeasti vähene.Tukikohdan väkikin kurvailee muutamaksi päiväksi muille maille vierahille, eli ainakin Haaparannalla käynti on kartalla. Nokialaiset kesärenkaat kun siellä puolella ovat halvempia kuin kotimaassa. Epäisänmaallista ja samalla ei, suomalaisen renkaan ostamista ulkomailta isänmaallisena tekona voi pitää itse kukin kumpana vain. Lompakon paksuudellakin on merkityksensä.

Tukikohasta Tulppion kautta sinne jonnekin kohti länttä ja etelää tähän.

2 kommenttia:

  1. Turvallista ja viihtyisää ulkomaanmatkailua=)..Itse menossa Tallinan risteilylle just ennen jussia eli tulee piiiitkä juhannus...;)

    VastaaPoista
  2. Onkos Ukka nokialaiset paljonkin edullisemmat tuolla länsirajan tuolla puolen? Laitappa infoa hinnasta kun palailette. Ja hyvää matkaa. Toivottavasti kelit on sielläkin suotuisammat sitten kuukauden päästä kun saavumme.

    VastaaPoista