keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Hillaennuste Naruskalta 2017.

Lämpösumma 100 on näille päiville täyttynyt Naruskan avosoilla. Todisteena havainnosta ovat tuoreet Kuutsijängältä Mummelin näpsimät vielä lämpimät kuvat tilanteesta.

Koska kertaus on opintoin äitee, niin nyt voidaan laittaa tiimalasit valumaan aikaa eteenpäin siihen pisteeseen, jolloin pääkukinnasta avosoilla hillat ovat poimintakypsiä. Vaatimus oli ja on se lämpösummaluku 400, joka on oltava lakkarissa ennen sadon kypsäksi ehtimistä.

Taivassalon ja muiden paikkakuntien hillahirmujen on tästä hyvä alkaa ynnäilemään, milloin kannattaa majapaikkaa Naruskan kulmilta alkaa varailemaan. Se on kolmensadan lämpösummapisteen päässä, joka ajassa mitattuna voi olla melkein mitä tahansa. Kylmien säiden jatkuessa kypsä sato myöhästyy normaalista, kuten myöhästyi kukintakin. Intiaanikesä vuorostaan nopeuttaa kypsymisprosessia. Vuorokautiset keskilämpötilat näkee päivittäin esimerkiksi Ukan sääsivustolta Wundergroundin järjestelmästä, kun opettelee ne sieltä vilkaisemaan. Tiedottelen lukuja itsekin, kunhan aika etenee ja virstanpylväitä, esimerkiksi täysiä satoja saavutetaan.

Kuten tämän herkän marjan ystävät tietävät, on hillalla monta mutkaa matkassa ennen sen poimimista marjasankoon. Kukkien pitää pölyttyä, ne eivät siedä missään vaiheessa hallaa, ne eivät siedä raekuuroja, eivätkä myöskään liian rankkoja vesikuuroja. Siinä pahimmat vihulaiset. Ja lämpö jos puuttuu, niin huonosti ne kypsyvät.

Tukikohasta peukut pystyssä lähiaikojen säätiloja seurailemisiin tähän.

3 kommenttia:

  1. Laskeskelin tuossa tähän päivään asti lämpösummaksi 103,3 omalla sääasemallani varjossa. Summa kulkee hillan kukinnan kanssa käsikättä, kuten pitääkin. Aukeammalla paikalla, eli suolla, on kertynyt muutama pojo enempi, eli hilla kukkii. Näin se menee...

    VastaaPoista
  2. Viileetä se on Ukka täällä etelämmässäkin. Palailen tarinoimaan sähköpostimuodossa tämän viikon loppuun mennessä kun saat asioihin selkoa. Mutta niistä lissää sähköpostitse. Ja puukko oli muuten todella näyttävän näköinen.

    VastaaPoista
  3. Itseasiassa mittari näytti juuri tätä kommenttia laittaessa +2.5 astetta porissa. Ja pelloille nousevasta usvasta voi päätellä että hallan rajoilla mennään tänä yönä. On muuten aika näky täällä kun jo 30 tuhatta vanhoillislestaadiolaista on suviseuroilleen saapunut. 75 tuhatta odotellaan. Sussiunaa . Ruuhkia täällä odottelemissiin tähän.

    VastaaPoista