tiistai 2. toukokuuta 2017

Yökulkijat Wapunvietossa.

Vappu oli ja meni. Mummelinkans kahelleen kuttäsä pörrättii, nin järjestyshäirijöt oli Tukikohasa vähempänä. Met ei ylleesä olla mittään yökuuhkijoita, mutta yhtenä yönä kannatti meijän kummankimmielestä valavoo. Soli se raskaammansarjan nyrkkeilyottelu sieltä vempliltä suorana. Soli harossi matsi pitkästäaikaa. Jokka ei vielole nähny, nin kannattee kattova alusta loppuun.

Yöllisijä valavojia oli pyhinä muitaki. Alan ittekki kallistuun tuon yhhen kulukijan osalta näätäarvijoon. Viime yönä se kävi taas ittijään näyttämäsä, mutta kuva tuli tunnivviiveelä Ukan puhelimmeen, nin ei päässy taaskaallivenä näkkeen. Mutta kuvia kuvvertaa vappuöiltä, nin kettu on kettu ja näätä näätä.
Nyton päivämäärät ja kellonaijjatki kohillaan. Jos taas alakaa net sähkökatkot, nin sitten se Burrelinkello jää tieten jäläkiin, kunei siinole niitä paristoja, vaavvain verkkovirrat.

Kelit täälä vaihtelit Valpurina laijasta toisele. Lauvantaina oli paras keli, joka sattu pärepuureisule. Sitteerräimi räntää ja tuulivinkat puhaltelit pyhänä ja eilissäpänä. Ja viimoyö oli ensmäänen iliman pakkasta, eli paritasteet lussalla. Hanki pehmiää ja näyttiki pyhijenaikana siltä, että kelekkailijat pallailit kylijensuunnile jo enneviikollopun päättymistä.

Tukikohasta loppulumien puttoomista katolta oottelemissiin tähä.

2 kommenttia:

 1. Näätä, kettu, minkki ja supikin ovat kanalintuja ajatellen vahinkoeläimiä. Ne verottavat rajusti metsäkanalintukantaa, erityisesti muninta-aikana ja lentokyvyttömiä poikasia tappamalla.
  Lapista ei löydy enää metsästäjää, joka elättäisi itsensä kanalintu- ja turkiseläimiä metsästämällä.
  Metsästysturismi tuo Lapin elinkeinoelämälle tuloja, erityisesti kauppoihin ja majoitusyrittäjille. Ja nämä tulot ovat muuttotappioalueelle tarpeen.
  Em. syistä johtuen metsäkanalintukantaa pitää suojella metsästämällä liiat vahinkoeläimet pois, toki lainmukaisia metsästysakoja kunnioittamalla.

  VastaaPoista
 2. Ukka on Hannun kanssa samaa mieltä. Kettu hengiltä tai vaihtoehtoisesti kanalinnunpoikanen, niin kettu ensin. Kuvissa esiintyvät eläimet lukeutuessaan vahinkoeläimiksi eivät saa Ukan kartanolla kotieläinstatusta, kuten esimerkiksi saavat linnut, joille tämäkin ruokintapaikka alunperin on tarkoitettu.

  Mummulla on metsästyskortti ja aseitakin käytössään, mutta hän ei toistaiseksi ole aseeseen tarttunut koskaan. Ei näitäkään vahinkoeläimiksi lueteltuja kohtaan, kuten ei kanalintujakaan. Ja karhunkin jätti ampumatta, vaikka hollilla oli...

  Niin sanottujen vahinkoeläinten pyytömiehet ovat Naruskallakin vähenemään päin. Ymmärrän heitäkin, koska metsästäminen edellyttää pyytöjen jatkuvaa kokemista, joka tänä päivänä tulee hintoihinsa. Siksipä nämä ketut ja muut ovat lisääntymään päin. Ja varsinkin nyt kanalintukantojen alkaessa hiljaa elpymään, on tärkeää koittaa niitä riistalintuja suojella kasvamaan raavaiksi linnuiksi. Siitä on isompi hyöty niin matkailuyrittäjälle majoituseurona kuin metsästäjällekin ruokapöydän herkkuna.

  Ukka

  VastaaPoista