lauantai 13. toukokuuta 2017

Piru kunolis ollu kaks rekkakuormaa...

Tavallisensujuvat sahahheiluttajat riehu eilissäehtoolla yhen tankillise motorisahala asijaan tutustumisseen. Ja tälle aamuva alako sitte urkko. Sahhauksemmallija ja halohheittovaki näkkyy ohheisela viiteolla. Jasitte tieten pari kuvvaa pölökympätkistä, ettei taas valehtelijaks aleta Ukkaahaukkuun...
Tukikohasta halakomaviikolloppuva oottelemissiin tähä.

5 kommenttia:

 1. Kun kuvia noista metrisiksi pätkityistä puista katsoo, alkaa hiljalleen ymmärrys pöljällekin kehittymään, mitä kokonaissavottaa Tukikohdan lämpimänä pitämiseen vaaditaan. Nuo kun vielä halkaistaan, kannetaan katokseen ja sieltä kelekotaan keskuslämmitysuuniin lämpöä tuottamaan, niin hommaa on riittävästi. Ainoa asia, mikä on ilmaista, on kesäiset tuulet ja lämpö, joiden avulla puut saavat lopullisen polttopuun "statuksen". Tuo puumäärä riittäisi minun takkatulesta nauttivalle rouvalle 25-35 vuoden tarpeisiin.

  VastaaPoista
 2. Onhan net puumäärät tässä kahessakymmenessä vuojessa tutuksi tulleet. Iso talo, kolomen talon neliöt ja neljän kuutiot, jos verrataan normiomakotitaloon. Öljyä ei sivussa paljoa pala, 1400 litraa kesti 2 vuotta sillä käytöllä, mihin lisälaitos suunniteltiinkin.

  Tuo nyt sahattu puumäärä on rapian kuudenkymmenen kiintokuution luokkaa. Ne kun halotaan, niin kiintokuutiomäärän voi kertoa ykspilikkuviidellä pinokuutioiksi. Katoksen kattoon asti kun yritellään latoa, niin saattavat ne sinne sopia...

  Talakooväkeä otetaan halakomaviikonlopuksi tästä kolmen viikon päähän. Pikkuhommalla täysi ylöspito Tukikohassa. Ilimottautumisjärjestyksessä...

  Ukka

  VastaaPoista
 3. Ilmoittautuisin Talkoisiin ja jos/kun nyt ei välttämättä, se moottorisahan käsittely oikein ainakaan nykyisillä taidoilla onnistu, niin miksi ei pinoaminen, vaikka tuohien irtirepiminen, laittaen ne luonnollisesti hyvään talteen, sillä tuohethan ovat erinomaisia sytykkeitä ja jos ei näistä löydy, niin miksi ei vaikkapa apuna ruoanteossa, joka ehkä siihen ylöspitoonkin kuuluu kaikille tasavertaisesti. Tai jospa kokeilisitte "omalla" Porukalla, onnistuisiko hydraalihalkomakoneen käyttö siten, että vuorotellen, sitä käyttää toinen silmät sidottuina, toisen hieman neuvoessa tarvittaessa, sillä ainakin teoriassa, ei olisi välttämättä aivan mahdottomuus käyttää, vaikka olisikin vain silmäkuopat, joissa proteesit, sillä tunnen sellaisiakin Sokeita, jotka käyttävät kirvestäkin ihan mitenpäin vain halkoja tehdessä, vaikka oma filosofiani, on sama, kuin Teidän, että kun käydään Savotalle, se tehdään isommilla halkomakoneilla, jotta saadaan homma mahdollisimman sujuvasti loppuun, toisten vaikka pinotessa niitä puita, vaikka kestäisikin pidempään se pinoaminen, kuin se viikonloppu ja jos ei erikoistoiveita sen väliinjättämisestä esitetä, niin kirjallista, kuin suullista ilmaisutaitoa hyväksikäyttäen, sisältyy tuohien irtirepiminen koivuista, laittaen ne sovittuun hyvään talteen aina pakettiin, sillä kun tuohet ovat irti, voi koivuja käyttää myös savusaunassa ja nopeutuu niiden kuivuminenkin. Mutta palatkaamme syvällisemmin sähköpostitse ja heitän vielä lopuksi idean, että aina, kun on tarvetta jonkunlaisiin Talkoisiin, jospa laittaisitte sellaisista viestiä Kunnan ja miksi ei hieman pidemmälle, vaikkapa Rovaniemen Vammaispalveluun, sillä varmasti varsinkin Kehitysvammaisten joukossa, tämä herättäisi suurta innostusta, kun saisivat välillä, olla myös ihan kunnon hommissa, sen ehkä aika-ajoin tylsän Työ/Toimintakeskusarjen rinnalla. Olemme nimittäin käyttäneet Vapaa-ajanhuvilamme Kunnan Työkeskuksen Palveluja siten, että ovat tehneet meille mattoja, entisöinneet huonekalujamme jne ja on ollut vähintään mielessä, että voidaan pyytää tarvittaessa ihan paikan päälle leikkaamaan nurmea jne, eli laittakaa korvan taakse ja ihanaa oli taas kuulla moottorisahan somaa pärinää, joka tietää lisää lisää tehoa keskuskattilaan.

  VastaaPoista
 4. On poijjat kovaselkäisiä kun tuossa vaiheessa pinoa noin vielä Kalleakin hymyilyttää! Luulen että savotan päälle on sauna maistanna melko hyvälle!

  VastaaPoista
 5. Hienoa, että halakosavotta puhuttaa. Se on tämmösen talon elinehto. En osaa kuvitellakaan mitään muuta lämmitysmuotoa tämän kokoiseen rakennukseen, kun ajattelen kustannuksia. Kuiva koivu ja sen kaveriksi vielä kun saisi kuivaa kuusipuuta, niin nokeamisongelmat olisivat ehkä vähempänä. En kuitenkaan myönnä olevani suurin hiukkastentuottaja maapallolla savupiippuni kautta. Pidän puun polttamista ikiaikaisena lämmönlähteenä ja puun yhdistäminen mielestäni nerokkaaseen vesikeskuslämmitysjärjestelmään olisi moneen muuhunkin asuintaloon soiva lämmitysjärjestelmä. Ja järjestelmä kun hapettomana kestää pidempään satavarmasti kuin Ukka itse, niin ei huolia huomisesta. Kuten olen sanonut, niin jos lämmitysjärjestelmä pakotetaan muuksi muuttamaan, niin laudat ikkunoihin alta aikayksikön. Näin sen näen.

  Laajempi käyttömukavuus kuin tähän taloon rakennettu öljylämmitysvaihtoehto puun rinnalle on nimeltään laiskuutta. Ukka saa hyötyliikuntansa puiden kanssa väännellessä, eli hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Ei työ, vaan harrastuksenomaista puuhastelua, joka sopii ainakin vielä ruodolle.

  Matin voisin ottaa talkoopaikalle vain kannustushommiin. Halkosavotta ja samoin sahahommat ovat meidän näkevien hommia, eikä halkojen ja pitkien painavien kolmimetristen käsittely ole ihan riskitöntä missään työvaiheessa. Ja halkomakone se vasta armoton kone on. Siellä ei pahassa raossa ole ihmisen luilla mitään mahdollisuutta selvitä ehjänä, eli varovainen on oltava.

  Kasperi ja Poutsi ovat oikeasti kova työpari. Kun sahaa osaa käyttää ja oikeita työasentoja, niin homma käy. Ukka nostaa pojille hattua ja korkealle, ja samalla omat kädet pystyyn tuolle poikien tekemälle jopille. Hydrauliikkaventtiilin käyttäminen on vanhan miehen kunnolle sopiva pesti.

  Halkomisurakka alkaa vasta kesäkuun toisen viikonlopun paikkeilla. Kasperi ja Poutsi ovat ilmoittautuneet. Haukiputaan Moottorikerho saattaa sattuman sanelemana olla täällä, mutta Tukikohta majoittaa vieraita ilman työvelvotteitakin...

  Jos joku tuntee voiman puseron sisällä vaativan viikonlopun koitosta halkosavotassa, niin hakemukset tötteröön. Pidämme talkoomiehiä täällä kuin kukkaa kämmenellä.

  Ukka

  VastaaPoista