maanantai 22. toukokuuta 2017

Pärepuut kohteesa.

Arttu sai päreppuunsa. Ja oli vanaha päremestari tyytyväine. Oli enmääsenä päivänä yhen pöllin halottuvaan kiskonnu yhestä salleesta kakstusinata helevetihhyvvää pärettä. Ja tämä mestariku sannoo, että son paljon yhestä salleesta, nin uskottavaks mennee. Arttu ommeinaan kiskonnu toisenkissalleen elläissään.Arttu oli hiukka jalakavaivane. Sikspä Ukka, vaikken kaksisesa kunnosa olekkaan, kävi nostelemasa vesihauvasta ison lautakehikon kuivale maale, että Arttu pääsee vaihtaan sinne ehejät muovit. Sielä net veesä pyssyy yhteismettän päreppölökyt kesäle kiskomiskunnosa. Muutennet kuivaa...Tuosson vielä satunnaista otantata päretietouvesta, nin pääsee käistyksiinneki, joillei asija ole tuttu entuuvestaan...

Tukikohasta viteokattelemissiin tähä.


4 kommenttia:

 1. Ompa pitkät komiat päreet.Isä teki pärevakkoja aikoinaan ,lapsena olin touhussa mukana ,täällä savossa ei oikein hyvää pärepuuta löydy.

  VastaaPoista
 2. Ei voi muuta kuin hattua nostaa Armakselle.c

  VastaaPoista
 3. Käsityöläisperinteestä sais joku ja jotkut käsistään kätevät ittelleen ammatin. Pärekoreja ja erilaisia tuohitöitä ja puupyttytöitä tekevä Armas tekee niitä puoliammattilaisen vauhdilla, mutta joku nuorempi tekisi pitkää päivää. Ja laadukkaalle aidolle puukäsityölle vaikkapa pärekoppien muodossa on kysyntää pilvin pimein. Kaikki viedään Armaaltakin käsistä.

  Ja Lapin puuta on mettissä täällä. Se soveltuu pärepuuksi erinomaisesti, eikä kasvupaikan tarvitse olla erityinen, kuten etelässä pitää. Täällä riittää paikallisen hyvän kasvupaikan puu, kunhan suoran löytää. Ja niitä on.

  Ei muuta kuin joku, joka asiasta kiinnostuu, kiireesti oppiin tekijän työstä työvaiheita opettelemaan...

  Ukka

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen video, josta kannattaisi vihjaista myös esim. Näkövammaisten Liitolle www.nkl.fi Näkövammaiset Käsityöntekijät RY:lle, muistaakseni www.kasityontekijat.fi, mutta löytyy myös Näkövammaisten Liiton kotisivun osiosta Toimialayhdistykset, sekä vielä vaikkapa osoitteeseen www.hun.fi ja siellä hankeen "Ura käsillä-Projektin" väelle, sillä jo nykyiselläänkin, "harrastetaan" tuossakin porukassa ainakin muovipäreistä korien tekoa, mutta vaikken olekaan sillätavoin käsityöihminen, kuulostaa jo siltä, että onhan "kunnon" päreen kanssa harrasteleminen, aivan eri juttu, kuin muovipäreiden kanssa, eli järjestäköön yllämainittujen lisäksi esim. Keskuspuiston Ammattiopisto www.keskuspuisto.fi jossa myös Artesaneja koulutetaan, vaikkapa Leirikoulumatkoja Seuduillenne, joiden aikana, Armas, taikka joku muu asiantuntija, opastaisi Opiskelijoita päreiden maailmaan, joten vihjailemaan vain tästä videosta, niin ehkäpä porukat kiinnostuvat myös "kunnon" päreiden kanssa puljaamisesta niin harrasteena, kuin ammattitasollakin.

  VastaaPoista