tiistai 22. marraskuuta 2016

Nokipoijjaat liikkuu.

Nuohooja käy tämmösessä talosa kerravvuojessa. Tai ainaki nin on sääjetty. Ja on heitä ainaki kertavuojessa tilattu, vaikkei olis aina tullukkaa. Linnaallähöstä ei kuiten ole onneks kukkaan puhunu mittään, vaikkon jäänykki ainaki kertaallee nuohoomati. Vallassaan.

Nyt tapahtu kuiten vuojen 2016 nuohous. Ukka rohkasi taas viimeviikkosesta puttoomismeinaamisesta huolimati hurjalluontosa ja käväsin aamuhämärisä löysäämäsä varsnaasen tiilipiipun pääsä olevan parimetrisen rosteripiipun kiinityspultit valamiiks irti. Nuohoojija kun oli paikalla parittain, nin eipä Ukan tarvinnu osallistuva kaatopuuhiinkaa. Näppäsimpäs kuiten kuvat rosteripiipun sisuksista. Sehän on vuorattu viijensentin palovillala ja vuorattu vielä palonkestävälä kepukankhaalla, kunei muuvväristä myynnisä ollu.


Kerrää se jatke sisäpintaasa näjemmä karstaa. Koivussaha on sammaavviissii ommaa tervaasa kun havupuussaki, ninko kaikki tieten tietääki. Koivuva kun polttellee kymmenijä kuutijoita vuojesa tuohet ja tuohikierrokse alla oleva liekkö nilakerros vaimikä tieten puusa kiinni, nin siitä se karsta tuonne keskuslämmityskattilarreikiijja hormiloihin ja piipujjatkeisiin kerttyy.

Onneks täsä torpasa karstat piipusa ei vetova haittaa. Ja nuohooja poistelee kuuvenkympin kertakäynnilä vuojesa isommat karstat ämpäriisä. Ja kattilasta sitä sammaa poistelee millon Ukka, millon joku renki. Kerrankuusa.

Eise nuohoomala nimpuhtaaks tulekkaa, ninko jokuvuos sitte, kun Ukka sai aikaseks nokipalot piipusa. Soli komijaa katottavvaa ja tulipa niistä kirjotettuva sillojjoskus juttuvaki. Soli kuiten pitelemisesä semmonempalo, eikä sitä ehontahon vihti uuvestaan kokheilla. Mutta puhasta tuli. Ja komijat savut ja jytinät.

Talavelle siirtyisä harvenee puhistukset. Pakkasela saa pijellä vetolunkkaa reippaammi auki ko lämpösillä ilimoilla. Sillon ei nin karstaile, mutta syntyy sitä pallaissa aina jotaki, vaikka Ukankippuut on nykysellää ruutikuivaa tavarata tuolta peltikatokse alta.

Tukikohasta näilä kelilöilä puuta säästelemissiin tähä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti