lauantai 26. marraskuuta 2016

Hapankaalihirveä ja puikulabataattilaatikkoa Naruskan tapaan.

Tulee noita ruokaohjeita nykyään tuutintäydeltä vähän liikaakin. Laitan tähän kuitenkin helppolaittoisen evään, joka yhdistelmänä saattaa jonkun korvaan kuulostaa epäilyttävältä, mutta kun me Mummelin kanssa äsken syötiin, niin kummallekin maistui.

Hirvihapankaalipata valmistui niin, että alakurttilaisten meille tuomaan noin kiloon hapankaaliporkkanaa sekoitettiin uunivuokassa puoli kiloa paistettua mustapippurilla ja soijalla maustettua hirvijauhelihaa, etikkasäilöttyä paprikaa, kaksi purkkia smetanaa, purkki kuohukermaa, muutama ruokalusikallinen hunajaa ja pari lihaliemikuutiota. Vettä sen verran, että uuniin laitettaessa vesipinta oli puolisen senttiä kaaliseoksen yläpuolelle. Uuni 175 asteeseen ja sinne pariksi tunniksi.

Pääruuan pariksi Mummeli kuori muutaman kilon salmivaaralaisia puikuloita ja kaksi isoa bataattia lohkottuna. Ne kypsennettiin kiehuttamalla kattilassa yhtä aikaa. Sitten vesi kattilasta tarkkaan pois, jonka jälkeen Ukka muussasi perunat ja bataatit, kun ensin kattilaan laitettiin hienoa merisuolaa, voita ja mikrossa kuumennettu kuohukermapurkin ja vajaan maitolitran yhdistelmä maitokermaa.

Muusi ja hapankaalilaatikko pöytään ja annokset kehiin. Kuutioitua punajuurta kaveriksi lautaselle. Ja tietenkin tuplastikursulaista. Nam.


Tukikohasta tätä samaa helposti huomennakin syömisiin tähän.

4 kommenttia:

 1. Kuulostaapas hyvältä tuo pata, eli pitäisi joskus käydä maistamassa, jollei Ukka peräti voisi joskus tuodakin tänne Rovaniemelle, kun kerran täällä asutaankin. Kylmiön kohtalo, sen sijaan, on erittäin surkea ja epäilen, että onko siinä edes yhtä komea ääni, kuin edellisessä, joka oli kuin klassinen sinfonia korviin saunanlauteilta kuunneltuna. Muistelen, että tosiaan kirjoiteltiin taannoin siitä Nokipalosta, mutta onhan systeemit syytä pitää puhtaana ja jos olisin siellä, ottaisin tuohet puista irti, laittaakseni ne talteen hyviksi sytykkeiksi, niin eipä taitaisi tulla karstaa. Joo, varmaan olisikin nopeamppi käyttää Kallelassa Mokkulaa, mutta jos ei ole, on se 10 MB, ihan hyvä, vaikka nämä apuvälineet, vievätkin hieman muistia ja onnea lämpöpumpun hankinnalle ja mistä niin päättelit, etteikö voisi toimia Pohjoisessa, sillä kyllä se mielestäni, voi toimia sielläkin.

  VastaaPoista
 2. Tuplastikursulaista?. Kiinnostaa...kerrotko!

  VastaaPoista
 3. Tuplastikursulainen on sallalaisen Kursun kylässä toimivan Kursun leipomon ruisleipä, jota myydään ainakin Oulua myöten Pohjois-Suomessa aika monessa kaupassa. Sitä myydään kahden pakkauksena, eli siitä varmaankin tuo nimi.

  Muutama vuosi sitten Kursulaisen kyseinen leipä voitti olikohan se Iltasanomien leipäkilpailussa Suomen parhaan ruisleivän tittelin. Tuote on tuttu tietenkin kaikille sallalaisille, mutta siitä on tullut suosittua myös täällä matkailevien keskuudessa. Johan tuota koe-erän voin lähettää, kun laitat sähköpostilla osoitteen, vaikken virallinen Kursulaisen myyntimies olekaan. Vaikka info@naruska.com -postiin.

  Ukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, onkohan samaa kun oltiin maistamassa kymmenisen vuotta sitten Kutsan reissun yhteydessä? Miten Esko ja Roope-koira? Terkut koko laumalle Lohjalta.
   Tullaan taas maistamaan paikan päälle kun kulku sitä kautta.
   Arja,Seppo&Juha Lohjalta

   Poista