torstai 7. tammikuuta 2016

Tiaistenlaskentapäivä.

Wanhan kansan mukaan tulevan elokuun säätä pystyy peilaamaan tämän päivän säästä, tammikuun seitsemännestä. Mummeli se näitä enempi tutkii ja Ukalle opettaa. Tämän päivän tuulisen pakkaskelin jos siirtää elokuulle, niin siellä saattaa olla kylmä jakso ja tuulet puhallella pohjanpuolelta, kuten tänään on pakkaskelistä huolimatta tapahtunut.

Ukka on säätiloja ja ennustamisia enempi askaroinut kirjanpidollisissa puuhasteluissa, kun taas olisi yksi kalenterivuosi mapitettava kuittien mukaiseen järjestykseen. Sopivaa sisätyötä nyt, kun sää on todella pureva, vaikka Länsi-Lapin pakkaset -41,2 asteen pakkasennätyksineen eivät Naruskaa olekaan kourineet. Täällä on ollut vain kylmän yön jälkeen päivän ollut vain puolenverran noista Muonion lukemista.

Päiväkahveella tiirailimme Mummelin kansa sen verran lintulaudan suuntaan, että tiaisten määrä on perstuntumalta puolittunut alkutalven luvuista. Luulisi nimittäin, että näillä keleillä, jos joskus, ruoka olisi välttämätöntä käydä tankkaamassa pitkää kylmää yötä varten. Enemmistö on talitiaisia, mutta hömöjä ja lapintiaisia ei tänään silmiimme sattunut kuin pari yksilöä kumpaakin.

Huomiseen ehtooseen mennessä jos saisi nuo kuitit salin pitkältä pöydältä mappiin, niin tammikuun urakka olisi pois murheista.

Pitäisi joutaa viimeistään viikonlopun aikana käydä Kallelassa tarkistamassa, ettei pakkanen siellä ole tehnyt vesijohtotuhoja. Niitä onneksi kävi Kasperi Raisansa kanssa ehkäisemässä lumikolan kanssa, kun kivijalka sai pakkasta eristävän lumikerroksen sopivasti ennen -35,7 asteen Naruskan pakkasennätystä viime yönä Ukan sääasemalla.

Jospa pakkasen tekemiä luonnonnäkymiä tarttuisi lähipäivinä kamerallekin, kunhan Mummeli löytää villapöksyt viime talven jäljiltä varastoistaan.

Tukikohasta lauhtumista odottelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti