keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Karhu käänsi eilen kylkeään.

Eilinen 19. tammikuuta on nykykalenterissa Heikin ja kumppaneiden nimipäivä. Nimipäivät, paitsi oma, pyrkivät menemään Ukalta ohi. Mummeli sen sijaan seuraa allakkaa nimipuolelta ja kuun asentojen puolelta Ukkaa tarkemmin.

Olihan Heikinpäivästä tullut Ukan sähköpostiin Mumelin muistutus teksteineen, joka kuitenkin jäi eilen julkaisematta. Tarkemmin kun tekstin luin, niin oikeastaan oikea julkaisupäivä onkin tämä 20. tammikuuta.

Urho-klubin kansanperinnetoimitus 18.1.2016
Tammikuun 19. päivä

- Henricus, Heikki, Henrikki - 

 Uppsalan piispa, Suomen kansallispyhimys Henrik kuoli 20.1.1156 Köyliönjärven jäällä talonpoika Lallin surmaamana. Päivää vietettiin meillä Suomessa 1600-luvulle saakka 20.1. eli oikeana kuolinpäivänä, sitten päivä siirrettiin 19.1. eli nykyiselle paikalleen. Ruotsissa ja monessa muussa maassa tuota muistopäivää on aina vietetty muuten 19.1., koska keskiaikaisessa pyhimyskalenterissa eli almanakassa oli entuudestaan 20. päivä tammikuuta varattu  kahden marttyyripyhimyksen, 200-luvulta olevien Sebastianuksen ja Fabianuksen, muistopäiväksi. Henrik sai siis tyytyä vapaana olevaan, edelliseen päivään.

 Perinteen mukaan talvi on Heikin päivänä puolessa välissä; Heikin sanotaankin taittavan talven selän ja karhun kääntävän kylkeään. Heikin markkinat olivat Turun kuuluisimpia markkinapäiviä ennen vanhaan...
Henricus-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 37:lle miehelle, joista viimeisin 2000-luvulla. Henrikkiä 10165:lle (704 kpl 2000-luvulla) ja Heikkiä 85930:lle, joista peräti 9 on ollut naisia!
Ennen vanhaan pantiin merkille, että Henrikin päivän tienoilla talven säät usein muuttuivat; pyryjä ja tuiskuja oli useinkin luvassa. Lisäksi Henrikkinä laskeskeltiin karjan ja ihmisten käytössä olevan ruoan määrästä, menisikö loppukevät ja alkukesä puutteessa vai riittäisikö ruoka:
- Heikkinä karjan ruoka kahtia ja ihmisten muona kolmia.
(karjan ruoasta sai olla puolet syötynä ja ihmisten murkinasta vain kolmasosa,
 jotta uuteen satoon asti päästäisiin)

- Jos Heikinpäivänä sänget näkyvät vainiolla,
tulee huono heinävuosi,
mutta jos lumi ne peittää,
tulee hyvä.

- Jos Heikinpäivänä on pakkanen,
 on tuleva kesä poutainen.
 
(Saarijärvi)


- Kun on helppo Henrikkinä,
niin paukkuu Paavalina 
(25.1) 

Paavalina ei saata ainakaan ennusteen mukaan paukkua ihan niin kovia pakkaslukemia kuin eilen ja tänään. Naruska keikkuu pakkastaulukoissa mitalisijoen tuntumassa -36 asteen ja rapiat päälle pakkaslukemissa. Ukan sääaseman hyytävyyslukema on taas hiukan yli -40 astetta.

Tukikohasta pakkasen pauketta kuuntelemisiin tähän.

1 kommentti:

  1. Paljon onnea vaan, eli olin kokonaan unohtanut 11.1, eli tähän se mielestäni sopii sitten, sillä oli aikoinaan ittellä myös Kari Heikki-niminen Taksikuski, jonka Synttärit, myös olivat 19.1.

    VastaaPoista