keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Hiukkaspäästöt pienenemässä.

Tukikohtaan on talven aikana rakenneltu öljylämmitystä puulla lämmittämisen rinnalle. Ajatuksena on ollut, että ihan jokaista pikkureissua varten ei tarvitsisi talkkaria pestata lyömään pökköä pesään. Viiime vuosinahan tämän tehtävän hoitaja on pääsääntöisesti ollut Linko-Jarkko, joka on hommat hoidellut lumitöiden sivutuotteena tuosta vaan.

Tänään oli vuorossa öljykattilan lopullinen säätäminen. Eipä se Ukan tietämyksellä olisi mahdollista ollutkaan, koska Sallan Aluelämmön asentajalla oli sellaiset mittarit ja muut vermeet, että Ukka näki kyseisiä laitteita ensimmäistä kertaa. Eikäpä nuo laitteet ja säätäminen Ukkatumpelon hommaa onneksi olekaan, eikä niitä säätövermeitä varsinaisesti tarvitsekaan vakitalonmiehen käytellä. Arvot saatiin kohdilleen ja laitteiston säädöt sinetöitiin pysyväisluonteisesti paikoilleen.

Palopäällikkö tullee vielä muutaman viikon sisällä suorittelemaan lopputarkastuksen sen jälkeen, kun lopullinen asennustodistus hänelle ja Tukikohtaan kulkeentuu. Laitteiston peruskäytöstä joutuu Ukka ihan varmasti neuvoja kyselemään, mutta ihmisethän näitä vehkeitä pääasiassa muuallakin käyttelee. Ja onpa nuo puulämmityksenkin jipot jollain lailla tyhmempäänkin kuuttiin tarttuneet niin, että homma on hallinnassa.
Savukaasut öljykattilan koeajossa olivat piipun nokasta häthättää nähtävissä. Varmaankin Rysäkylän herrat ovat näihin päästöihin tyytyväisempiä kuin koivutulien savuihin, joita Ukka kuitenkin enimmäkseen taloa lämmittäessä vielä tuottaa. Öljysheikit saavat isommat eränsä aineistaan myydä muille.

Tukikohasta uutta opettelemisiin tähän.

1 kommentti:

  1. Toivottavasti onnistuu ja pitää tula joskus testaamaan, huriseeko se yhtä rentouttavasti, kuin entinen kylmäkone esim. saunanlauteilta kuunneltuna. Pelkäsin pienenä öljypolttimen ääntä, kun isovanhempien talossa sellainen oli, mutta en ole kuullut nykyisen sellaisen ääntä, vaan viimeisin, jota olen läheltä kuullut, on Oilon vuodelta 1989.

    VastaaPoista